Seksikaupassa yhä enemmän lapsiuhreja

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Seksiteollisuuden vapautuminen on johtamassa seksikaupan lapsiuhrien määrän kasvuun, arvioi Suomessa, Virossa ja Venäjällä tehty haastattelututkimus.

- Alaikäisten rooli seksikaupassa ei ole erillinen ongelma, vaan se näkyy niin pornografiassa kuin prostituutiossakin. On selvää, että jokainen seksikaupassa mukana oleva lapsi on liikaa, summasi Sosiaali- ja terveysalan kehittämiskeskus Stakesin erityisasiantuntija Marjut Jyrkinen.

Perjantaina Helsingissä julkistetussa tutkimuksessa kartoitettiin lapsiprostituutiota ilmiönä mm. haastattelemalla ammattiauttajia ja alaikäisiä seksipalvelujen myyjiä.

EU-rahoitteinen tutkimus toteutettiin samanaikaisesti Helsingissä, Tallinnassa ja Pietarissa.

Tutkimuksen mukaan seksiteollisuuden yleinen vapautuminen on johtamassa myös seksikaupan lapsiuhrien määrän kasvuun. Yleensä alaikäinen ajautuu seksikauppaan hyväksikäytön kautta.

- Lapsiprostituoidulla on yleensä taustalla henkisen, fyysisen tai seksuaalisen hyväksikäytön kokemus. Seksikauppaan joutuvat lapset ovat tavallaan väkivallan noidankehässä alusta alkaen, varsinkin jos kuvaan liittyy vielä huumausaineiden tai päihteiden käyttö, sanoi tutkimuksen Helsinki-osuuden tehnyt Stakesin projektinjohtaja Reet Nurmi.

Asiakkaat yleensä "tavallisia" ihmisiä

Tutkimuksen tekijät törmäsivät niin Suomessa kuin Venäjälläkin siihen, että lapsiprostituutio on liian arka aihe, jotta siitä saisi helposti tietoa. Seksikauppa, ja eritoten lasten seksikauppa tapahtuu piilossa, eikä edes ylimalkaista arvioita seksipalveluja myyvien alaikäisten lukumäärästä ole mahdollista esittää.

Helpoimmin lapsiprostituution olemassaolo myönnetään julkisuuteenkin nousseiden tapausten myötä yhtenä seksiturismin valitettavimpana muotona.

- Tallinnan bordelleissa tehdyssä tutkimuksessa arvioitiin, että jopa 60 prosenttia asiakkaista on suomalaisia miehiä.

Lapsiprostituoitujen asiakkaina taas ei vaikuta olevan pelkästään pedofiilejä, vaan useimmiten ne ovat "tavallisia" ihmisiä eli seksiä ostavia miehiä, joita ei kiinnosta kysellä palveluntarjoajan ikää, korosti Jyrkinen.

Ostamisen kriminalisointi ratkaisisi ongelmia

Ammattiauttajien kannalta lapsiprostituutiossa ongelmana on se, että lapsen auttaminen ja jopa tilanteen havaitseminen näyttää vaativat moniosaamista.

EU-rahoituksella toteutetussa tutkimuksessa tehtiin ensi kertaa yhteistyötä niin poliisien kuin sosiaalialan ihmisten kanssa.

- Ylipäätään viranomaisten ja muiden auttajien yhteistyön lisääminen vaikuttaa olevan selvä haaste. Avun täytyisi kattaa puhtaasti materiaaliset asiat kuten elinolosuhteiden parantaminen, mutta turhan usein prosessi pysähtyy myös rikosnäytön saamisen ongelmiin, sanoi Jyrkinen.

- Itse olen myös sitä mieltä, että seksipalveluiden ostamisen kriminalisointi ratkaisisi myös lapsiprostituution ongelmia. Yleisellä tasolla taas tietoisuuden lisääminen alaikäisten seksikaupasta ja sen laittomuudesta olisi tärkeää, Jyrkinen jatkoi.

STT