1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Myös Taiwan sai WTO:n jäsenyyden

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Qatarin pääkaupungissa Dohassa kokoontuva Maailman kauppajärjestö WTO on hyväksynyt Taiwanin jäsenekseen. Kiinan vaatimuksesta Taiwan otettiin järjestöön vasta Kiinan hyväksymisen jälkeen, sillä Kiina pitää Taiwania maakuntanaan.

Kiina hyväksyttiin Maailman kauppajärjestön jäseneksi lauantaina. Taiwanin jäsenyys kauppajärjestössä oli osa poliittista pakettia, joka sovittiin Kiinan jäsenyysneuvottelujen yhteydessä.

Kiinan ja Taiwanin myötä WTO:n jäsenmäärä nousee ensi vuoden alussa 144 maahan.

Kiina on pyrkinyt kauppajärjestön jäseneksi viisitoista vuotta.

- Kiinan jäsenyys WTO:ssa ei ole vain Kiinan, vaan myös muiden järjestön jäsenten etujen mukaista ja se auttaa monenkeskisen kauppajärjestelmän kehitystä, totesi Kiinan kauppaministeri Shi Guangsheng.

Liittyminen WTO:hon vaikuttaa väistämättä laajalle ja syvälle Kiinan talouteen ja koko maailmantalouteen tällä vuosisadalla, sanoi Shi. Hän vakuutti Kiinan noudattavan kauppajärjestön sääntöjä ja velvoitteita ja haluavan hyödyntää WTO:n sopimusten tarjoamat mahdollisuudet.

WTO:n jäsenyys on Shin mukaan ollut oleellinen osa Kiinan uudistuspolitiikkaa niiden 15 vuoden aikana, jotka siitä on neuvoteltu.

Turvatoimet ovat kokouksessa poikkeuksellisen tiukat ja rannikolla partioivat Yhdysvaltain laivaston alukset.

Arviolta 50 ihmisen ryhmä osoitti mieltään perjantaina ennen kokouksen avajaisia kokouspaikkana toimivan hotellin edessä. Aktivistien mukaan kriittiset äänet on käytännössä pyritty vaimentamaan, sillä muun muassa kansalaisjärjestöjen edustajien lukumäärää ja pääsyä alueelle on rajoitettu.

Kokouksen vaikeimmat asiat liittyvät kehitysmaiden ja teollistuneiden valtioiden vastakkainasetteluun.

Kokouksessa etsitään sopua kaupan vapauttamisesta

Viisipäiväisen Qatarin-kokouksen tarkoituksena on sopia, millä tavalla vahvistetaan ja päivitetään sopimusjärjestelmää, joka säätelee kansainvälisen kaupan vapauttamista. Kansalaisjärjestöjen ja kehitysmaiden mukaan ehdotettu sopimus palvelisi lähinnä teollistuneiden maiden etuja.

Suomen valtuuskuntaa johtaa ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi.

Edellinen tapaaminen Seattlessa kaksi vuotta sitten hajosi mielenosoituksiin ja heikkoon valmisteluun. Nyt rivejä on yhdistetty terroriuhan seurauksena.

WTO on arvioinut, että kansainvälisen kaupan kasvu hidastuu kahteen prosenttiin. Vielä alkuvuodesta tavarakaupan povattiin kasvavan seitsemän prosenttia. Viime vuonna kasvuprosentti oli poikkeuksellisen korkea, 12.

WTO:n keskeinen tehtävä on tukea maailmantalouden ja kaupan kehitystä. Genevessä päämajaansa pitävä järjestö toimii foorumina kauppaneuvotteluille.

Reuters, AFP, AP, YLE24

Lue seuraavaksi