YK hyväksyi Afganistan-suunnitelman

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt hankkeen Talibanin jälkeisen hallinnon luomiseksi Afganistaniin.

Turvaneuvosto päätti yksimielisesti tukea YK:n Afganistanin-erikoislähettilään Lakhdar Brahimin pyrkimyksiä kutsua Afganistanin eri ryhmittymät koolle pohtimaan maan tulevaisuutta.

Päätöslauselmassa kehotetaan myös YK:n jäsenmaita auttamaan Taliban-hallinnosta vapautuneiden alueiden turvallisuuden varmistamisessa.

Mahdollisen kansainvälisen rauhanturvajoukon lähettämisestä Afganistaniin on päätettävä erikseen.

YK on ilmoittanut lähettävänsä edustajiaan Kabuliin neuvottelemaan Afganistanin tulevaisuudesta heti, kun turvallisuustilanne sen sallii.

Omar: Taliban ei mukaan uuteen hallitukseen

Pohjoisen liitto vakuutti jälleen torstaina, ettei se ole muodostamassa Afganistaniin uutta hallitusta vallattuaan sen pääkaupungin Kabulin.

Liiton edustaja Mohammad Habeelin mukaan Kabulia johtaa tällä hetkellä Pohjoisen liiton sotilasneuvosto.

Talibanin hengellinen johtaja mullah Omar on puolestaan kiistänyt Talibanin halukkuuden olla mukana, kun maalle aletaan laatia uutta laajapohjaista hallitusta.

Rumsfeld: USA tuskin mukaan

rauhanturvaamiseen

Yhdysvaltain puolustusministerin Donald Rumsfeldin mukaan Yhdysvalloilla tuskin tulee olemaan roolia Afganistanin rauhan turvaamisessa.

Rumsfeld ei kuitenkaan sulje pois sitä mahdollisuutta, että Yhdysvallat lähettäisi Afganistaniin joukkoja esimerkiksi korjaamaan lentokenttiä.

Yhdysvaltain joukot saattaisivat myös ryhtyä metsästämään al-Qaida-verkoston tai Taliban-liikkeen johtajia ja avittaa humanitaarisen avun valmistelussa.

Rumsfeldin mukaan on erittäin epätodennäköistä, että USA lähettäisi joukkoja osaksi pysyviä rauhanturvajoukkoja.

Reuters, AP, AFP, BBC News Online