1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Neuvostoliitto aikoi salamurhata Francon

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Neuvostoliitto näyttää värväneen brittiläisen kaksoisagentin Kim Philbyn salamurhaamaan Espanjan diktaattorin Francisco Francon vuonna 1937, kertoo juuri julki tullut tiedusteluasiakirja.

Brittien vastavakoilujärjestön MI5:n asiakirjan mukaan ajatus Francon murhauttamisesta oli neuvostotiedustelun tuolloisen päällikön Nikolai Jejovin.

Philbyn nimeä ei paperissa mainita, mutta sanat "hyvästä perheestä oleva toimittaja, idealisti ja intohimoinen fasistien vastustaja" tuntuvat kuvaavan häntä. Brittitiedustelussa joku onkin jossakin vaiheessa raapustanut asiakirjan laitaan "luultavasti Philby".

Philby oli tuolloin Espanjassa, jonka sisällissodasta hän raportoi The Times -lehdelle.

Tuntemattomasta syystä salamurhahankkeesta kuitenkin luovuttiin ja Philby kutsuttiin Moskovaan.

Menestyksekäs kaksoisagentti

Harold "Kim" Philby, joka syntyi vuonna 1912, oli kuuluisan Cambridgen vakoilurenkaan jäsen. Neljä miestä alkoivat vakoilla Neuvostoliiton hyväksi 1930-luvulla, ja he olivatkin erittäin tehokkaita.

Toisen maailmansodan lopussa Philbysta tuli Britannin tiedustelupalvelun MI6:n Neuvostoliiton-osaston johtaja ja sitten Britannian Washingtonin-suurlähetystön sihteeri. Myös nelikon muut jäsenet etenivät huomattaviin tehtäviin etenkin ulkoministeriössä.

Philby loikkasi Neuvostoliittoon vuonna 1969 ja kuoli siellä 19 vuotta myöhemmin. Hän ei koskaan selitellyt kotimaalleen valintojaan.

AFP

Lue seuraavaksi