1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kansallispuistoiksi 11 ehdokasta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ympäristöministeriössä on vireillä 11 aloitetta uusiksi kansallispuistoiksi. Aloitteet esiteltiin ja arvioitiin alustavasti keskiviikkona eduskunnassa pidetyssä seminaarissa.

Seitsemisen kansallispuisto

Ympäristöministeri Satu Hassi ratkaisee loppuvuonna, missä järjestyksessä ja millä aikataululla hankkeita aletaan ajaa. Jotkut kansallispuistot voivat Hassin mukaan toteutua vasta vuosien päästä.

Hassin mukaan kansallispuistot ovat nykyään haluttuja. Ministeri muistutti, että Kolin kansallispuistoa vastustettiin aikoinaan kovasti, mutta nykyään se on "ilon ja ylpeyden aihe" alueen kylille.

Hassi otti esille myös puistojen tuomat talous- ja työllisyyshyödyt: esimerkiksi viime vuonna perustetun Syötteen kansallispuiston matkailun tulot ovat vuosittain 40 - 60 miljoonaa markkaa.

Varmimmin toteutuu Repoveden kansallispuisto. Lapissa Ylläksen-Aakenuksen ja Luoston sekä Keski-Suomessa Leivonmäen alueet ovat nekin vahvoilla.

Litokairan, Kuusamon vanhojen metsien ja Pihlajaveden luonnonarvot pyritään sen sijaan turvaamaan muilla tavoin, arveli ministeriön luonnonsuljelujohtaja Ilkka Heikkinen.

Suomessa on kaikkiaan 33 kansallispuistoa, joista laajimmat sijaitsevat Pohjois-Suomessa.

STT, YLE24

Lue seuraavaksi