Raakaöljyn hinta jäi perjantaina heikoksi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pohjanmeren Brent-laatu jäi perjantaina 17,80 dollariin barrelilta, kun vielä viikkoa aiemmin sen hinta oli 21,38 dollaria ja syyskuisten terrori-iskujen aikoihin 31,05 dollaria.

Opecin päämaja Wienissä

Opecin useista eri laaduista laskeman raakaöljybarrelin hinta oli puolestaan torstaina 16,19 dollaria, kun keskiviikkona korihinta oli 18,09 dollaria. Opec itse tavoittelee 22 - 28 dollarin tynnyrihintaa.

Pohjanmeren Brent-laatu kallistui perjantaina rahtusen, mutta 17,80 dollarin barrelihinta on edelleen vähintäänkin kohtuullinen. Viime perjantaina tynnyristä maksettiin 21,38 ja syyskuisten terrori-iskujen aikoihin 31,05 dollaria.

Viimeksi hinnat olivat yhtä alhaalla kesäkuussa 1999. Tuolloin Opecin tuotannonsupistukset purivat, mutta öljyvarastot maailmalla olivatkin tuohon aikaan hupenemassa. Nyt tilanne on päinvastainen.

Hintojen nykyisen laskun taustalla on markkinoiden varmuus öljyn riittävyydestä. Opec pitäytyi äskeisessä kokouksessaan pikaisista tuotannonalennuksista, koska kartellin ulkopuoliset tuottajat pumppaavat täydellä teholla.

Opec haluaa supistaa päivätuotantoaan 1. tammikuuta 1,5 miljoonaa barrelia, mutta sitä ennen myös Venäjän, Meksikon ja Norjan odotetaan leikkaavan omaansa.

Muussa tapauksessa Opec pelkää toivomansa hinnanousun sijaan vain menettävänsä markkinaosuuksiaan kartellin ulkopuolisille maille. Kuwaitin öljyministeri Adel al-Sebeih varoitti perjantaina täsmentämättä, että yhteisen tahdon puuttumisella olisi kaikille tuottajamaille ikävät seuraukset.

Hintasota uhkaa

Suurista tuottajista on tähän asti vain Meksiko lupautunut Opecin tahtoa vähääkään muistuttaviin myönnytyksiin. Meklarit ja analyytikot arvioivatkin, että tuottajamaiden kesken saattaa konsensuksen sijasta syttyä pian hintasota.

Laajemmin katsottuna kyse on tietenkin kysynnän ja tarjonnan laista. Öljyä ei tarvita yhtä paljon kuin sitä ehditään pumpata, koska maailmantalous taantuu. Erityisen huonosti käy sattuneesta syystä kaupaksi lentokonebensiini.

Opecin keinot nostaa hintoja yksin ovat rajalliset, koska järjestön nykyinen päivätuotanto 23,2 miljoonaa barrelia on jo paljon pienempi kuin edellisen hintapiikin aikoihin syksyllä 1999. Yksinäisillä lisäleikkauksilla kartelli tekisi vain kiusaa itselleen, koska kaikessa kaupankäynnissä on kyse myös kaupan määrästä eikä vain siitä saatavasta katteesta.

Öljysheikit eivät kuitenkaan ole vielä joutumassa mierontielle. Esimerkiksi Saudi-Arabian hiekkalakeuksilla yhden öljybarrelin tuotantokustannukset ovat vain parin dollarin luokkaa ja Pohjanmeren kalleimmillakin kentillä vain reilun kympin.

AFP, Reuters, YLE24