Hyppää sisältöön

Afganistanin valtatyhjiötä yritetään täyttää

Eri osapuolet yrittävät aloittaa neuvotteluja Afganistanin valtatyhjiön täyttämiseksi. Toistaiseksi Taliban-liikettä vastaan taistellut Pohjoinen liitto on yrittänyt lykätä neuvottelujen aloittamista. Kaupunkiin saapunut entinen presidentti Burhanuddin Rabbani on sanonut tukevansa laajapohjaista hallitusta.

Rabbani saapuu Kabuliin

Talibaneja vastaan taistellut Pohjoinen liitto ei näytä haluavan jakavan valtaa Afganistanissa tai maan pääkaupungissa.

Liitto sanoo tukevansa etelän pataaniheimojen kanssa YK:n johdolla käytäviä neuvotteluja hallinnon jakamisesta. Kabulin valtauksen jälkeen neuvotteluja on kuitenkin lykätty.

Liitto haluaa myös, että ex-presidentti Burhanuddin Rabbani johtaa neuvotteluja maanpaossa olevan Afganistanin entisen kuninkaan Mohammed Zahir Shahin sijaan.

Rabbanin asemasta on Pohjoisen liiton sisällä ilmeisesti jonkin verran kiistaa, sillä vielä eilen liiton edustajat sanoivat, ettei Rabbani palaa kaupunkiin kuukausiin. Siihen asti kaupunkia hallitsisi sotilasneuvosto.

Rabbani on jo matkustanut Kabuliin, mutta hän vakuuttaa, ettei hän ole paikalla lisätäkseen Pohjoisen liiton valtaa. Samalla hän vakuutti tukevansa laajapohjaisen hallituksen muodostamista Afganistaniin.

Hallituksen muodostaminen ei ole helppoa

Entisen presidentti Burhanuddin Rabbanin mukaan Pohjoisen liitto ei yksin kykene muodostamaan maahan toimivaa hallitusta, vaan tarvitsee neuvotteluihin YK:n tuen.

Uutistoimisto AP:n mukaan Rabbani on jo julistanut itsensä maan presidentiksi. Samalla hän olisi sanonut, että valta maassa kuuluu niille, joilta Taliban-liike sen vei vuonna 1996.

Rabbani vakuutti myös, että Pohjoinen liitto kunnioittaa Afganistanin perinteen mukaisesti loya Jirgan eli heimopäälliköistä ja vanhemmista koostuvan neuvoston päätöksiä uuden hallituksen muodostamisesta.

Rabbanin hallussa on Afganistanin edustajanpaikka YK:ssa ja useiden kansainvälisten asiantuntijoiden mukaan hän on avainasemassa maan tulevaisuudesta neuvoteltaessa. Myös entisen kuninkaan Zahir Shahin nimi on ollut esillä maan johtajaa etsittäessä.

Talibanit syrjäyttivät ja karkottivat Rabbanin Kabulista vuonna 1996 vallankaappauksen jälkeen.

Venäjän, USA:n ja YK:n edustajat yrittävät neuvotella Kabulissa maan valtatyhjiön täyttämiseksi. YK:n lähettiläs Francecs Vendrell on jo lentänyt Pakistaniin.

YK haluaisi käydä neuvottelut puolueettomalla maaperällä, Pohjoinen Liitto Kabulissa.

AP, AFP, Reuters, Itar-Tass, STT, YLE24