1. yle.fi
  2. Uutiset

Afganistanin televisio aloitti jälleen lähetykset

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kabulin televisio on aloittanut lähetyksensä Afganistanissa ensimmäisen kerran viiteen vuoteen. Maata hallinnut Taliban-liike kielsi television viisi vuotta sitten. Talibanin mukaan televisio ja valokuvaaminen rikkoivat islamin määräyksiä.

Uutistenlukija Lida Azimi

Kabulin TV:n ensimmäisen lähetyksen aloitti naispuolinen kuuluttaja, joka luki ohjelmatietoja.

Ohjelmapäällikkö Hamayon Rawy kertoi uutistoimisto AFP:lle, että televisioyhtiö piti tärkeänä saada heti nainen kuvaruutuun, sillä naiset olivat taliban-hallinnon aikana käytännössä vankeja kodeissaan.

Ohjelmassa oli sunnuntaina uutisia ja katuhaastatteluja, joissa talibanin hallinnon vastustus kabulilaisten keskuudessa tuli voimakkaasti ilmi.

Kabulin TV pyrkii lähettämään ohjelmaa päivittäin kolmen tunnin ajan. Ohjelmistossa on lasten- ja nuortenohjelmia, uskonnollista ohjelmaa ja uutisia pashtun ja darin kielillä.

Lähetysten aloittaminen on ollut suuren työn takana, sillä laitteistot ovat osittain tuhoutuneet sodissa. Esimerkiksi TV:n suuri satelliittiantenni tuhoutui 1990-luvulla kilpailevien mujaheddiin-ryhmien välisissä tulitaisteluissa.

Radio-ohjelmia lähettävä lautasantenni on täynnä reikiä.

Kabulissa aiotaan avata lähipäivinä myös elokuvateatteri, jossa esitetään ensimmäiseksi intialainen elokuva.

Kabulissa on kuulunut paljon musiikkia sen jälkeen, kun Taliban luovutti kaupungin Pohjoisen Liitolle. Taliban oli kieltänyt tavanomaisen musiikin ja korvannut sen omatekoisella "musiikillaan", joka koostui lähinnä koraanin lauseiden lukemisesta ja aseiden paukkeesta.

STT, AFP, YLE24

Lue seuraavaksi