Kolme ministeriä erosi Kreikassa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kreikassa ulkoministeri Theodoros Pangalos on eronnut Turkin kurdien johtajan Abdullah Öcalanin pidätyksen nostattaman arvostelun takia.

Myös sisäministeri Alekos Papadopoulos ja yleisestä järjestyksestä vastannut ministeri Philippos Petsalnikos ovat jättäneet eronpyyntönsä jupakan takia.

Ministerien eroa oli vaatinut pääministeri Costas Simitis.

Ulkoministeri Pangalos oli vastuussa yrityksistä piilotella Öcalania Kreikan Kenian-suurlähettilään asunnossa Nairobissa sekä löytää hänelle turvapaikka. Turkin erikoisjoukot kuitenkin pidättivät Öcalanin maanantaina.

Papadopoulosin vastuulla oli puolestaan Kreikan tiedustelupalvelu, joka oli suunnittelemassa Öcalanin piilotteluoperaatiota.

Petsalnikosin ministeriö taas vastaa turvallisuusjoukoista, jotka eivät onnistuneet estämään Öcalanin salakuljettamista Kreikkaan 29. tammikuuta.

Kreikan viranomaiset ovat vuosien varrella ilmaisseet tukeaan kurdien itsehallintopyrkimyksille, mutta maa on yrittänyt välttää suoraa sekaantumista arkkivihollisensa Turkin ja kurdien kiistaan.

Nyt hallitus aikoo tutkia, kenen vastuulla on Öcalanin salakuljettaminen Kreikkaan.

Öcalan ilmeisesti toivoi, että hän saisi Kreikasta turvapaikan, kunhan pääsisi maahan. Hän joutui kuitenkin lähtemään Keniaan, jossa hänelle yritettiin löytää turvapaikka kolmannesta maasta.

Pangalosin mukaan kreikkalaiset kadottivat Öcalanin, kun hän lähti maanantaina Kreikan Nairobin-lähettilään asunnosta. Öcalanin kerrotaan aikoneen Hollantiin.

Öcalanin tukijat kuitenkin syyttävät Kreikkaa siitä, että se salli turkkilaisten siepata kurdijohtajan. Protestiksi kurdit ovat osoittaneet mieltään Kreikan lähetystöjen luona eri puolilla Eurooppaa.

Useat sosialistien kansanedustajat uhkasivat vetää tukensa hallitukselta, jollei se anna tarkkaa selvitystä siitä, miten Kreikka antoi Öcalanin päätyä turkkilaisten käsiin. Turkki syyttää Öcalania terrorismista ja häntä uhkaa Turkissa kuolemantuomio.

Kenian maahanmuuttoviraston johtaja erotettiin

Keniassa on puolestaan erotettu maahanmuuttovirastoa yli 30 vuotta johtanut Frank Kwinga.

East African Standard -lehti kertoi torstaina Kwingan sanoneet, että Kenian maahanmuuttoviranomaiset päättivät karkottaa Öcalanin ja tekivät sen. Virallisesti hallitus on kiistänyt olevansa mitenkään tekemisissä pidätysjupakan kanssa.

Lisäksi maassa on liikkunut tietoja, joiden mukaan Öcalan avustajineen olisi tullut Keniaan väärien passien turvin.

Myös poliisin ja rikostutkimusosaston johtajat joutuivat jättämään paikkansa.

Torstaina tehtiin myös muutoksia Kenian hallitukseen, mutta niiden ei tiedetä suoraan liittyvän Öcalanin pidättämiseen.

Halitusvaihdoksia on odotettu jo jonkin aikaa hallitsevan Kanu-puolueen sisäisten kiistojen takia. Pidätysjupakan uskotaankin lähinnä vain nopeuttaneen asiaa.