EU:lta ennätyssakot vitamiinikartellista

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Euroopan unioni on langettanut 885,2 miljoonan euron (5,085 miljardin markan) ennätyssakot kahdeksalle kemian- tai farmasianalan yritykselle, joiden se katsoo syyllistyneen hintakartelliin vitamiinikaupassa.

Mario Monti

Komissio kertoi päätöksestään keskiviikkona tarkkailtuaan tätä ennen yhtiöitä jo vuodesta 1999. Rangaistujen yritysten sanotaan mm. vaihtaneen säännöllisesti hintatietoja estääkseen kilpailun ja pitääkseen hinnat korkeina.

Suurimman sakon, 462 miljoonaa euroa, F. Hoffmann-La Roche AG. Kilpailukomissaari Mario Monti mukaan sveitsiläisyritys valmistaa kaikkia 12:ta vilpillisesti hinnoiteltua vitamiinia, oli kartellissa aloitteellinen ja myös hyötyi eniten.

Saksalainen BASF AG sai sekin kovat 296 miljoonan euron rapsut. Muut sakotetut yhtiöt ovat ranskalainen Aventis, hollantilainen Solvay Pharmaceuticals, saksalainen Merck sekä japanilaiskolmikko Daiichi, Esai Co ja Takeda.

Alkuperäinen sakkosumma oli vielä kaksi kertaa niin suuri kuin lopulta langetettu. EU kuitenkin puolitti rangaistuksen lääkeyhtiöiden suostuttua yhteistyöhön kartellitutkimuksissa.

Tutkijoiden mukaan vilpillinen yhteishinnoittelu alkoi 90-luvulla A- ja E-vitamiinien kaupasta ja levisi sitten muihin saman ryhmän tuotteisiin. EU:n arvion mukaan unionialueella ostetaan vitamiineja vuosittain 800 miljoonalla eurolla.

AP