Soininvaara: Naiskauppa kuriin tiukemmalla lailla

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaara (vihr.) pistäisi naiskaupan kuriin nykyistä tiukemmalla lailla. Yhtenä vaihtoehtona hän pitää yleislakia, joka kriminalisoisi naiskaupan paritusta laajemmin.

Paritus on kielletty kaikissa Pohjoismaissa ja Ruotsi on lisäksi kieltänyt seksipalvelujen ostamisen. Soininvaaran mukaan Suomessa lainsäädäntö ei kuitenkaan ole kyennyt pitämään aisoissa edes paritusta.

- Kun katsoo Helsingin Sanomien ilmoituksia, on siellä aivan selvää paritusta, Soininvaara tulkitsee.

Soininvaara rinnastaisi naiskaupan huumerikollisuuteen, jossa kuuluminen huumekauppaa harjoittavaan organisaatioon on rikos.

Euroopassa jopa 100 000 ihmiskaupan uhria

Naiskauppa on heti ase- ja huumekaupan jälkeen maailman suurin rikollisuuden muoto. Soininvaaran mielestä aivan erityisen vakava ongelma on huumerikollisuuteen liittyvä naiskauppa.

Keskiviikkona Helsingissä koolla olleet Pohjoismaiden tasa-arvoministerit pitävät naiskauppaa alistavana ja ihmisarvoa loukkaavana järjestäytyneenä rikollisuutena, johon on puututtava.

Pelkästään Euroopassa ihmiskaupan uhreja arvoidaan olevan jopa 100 000.

Baltian maat ja Pohjoismaat aloittavatkin ensi vuonna kampanjan naiskauppaa vastaan. Yhteistyö on osa ihmiskaupan vastaista taistelua Itämeren alueella.

Kampanjaan on varattu kaiken kaikkiaan noin 1,36 miljoonaa markkaa yhteispohjoismaisesta budjetista. Ruotsin viranomaiset ovat lisäksi myöntäneet samaan tarkoitukseen 300 000 markkaa.

STT, YLE24