Taliban alkoi antautua Kunduzissa?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Siitä että Taliban antautuisi Kundizin kaupungissa Pohjois-Afganistanissa, on annettu ristiriitaisia tietoja. Muun muassa afganistanilainen uutistoimisto Islamic Press on sanonut, että Talibanilla ei ole aiettakaan antautua. Pohjoisen liiton komentajan Atta Mohammedin mukaan taas Taliban on ilmoittanut antautuvansa. Kuitenkin taistelujen on kerrottu jatkuneen Kunduzissa.

Brittiläinen Sky-tv-yhtiö kertoi torstaina lähetyksessään Taliban-joukkojen antautuvan pohjoisafganistanilaisessa Kunduzin kaupungissa. Lähetyksessä nähtiin satoja turbaanipäisiä miehiä, joiden Sky-tv sanoi valmistautuvan luovuttamaan aseensa opposition Pohjoiselle liitolle. Taliban-komentaja mullah Faizal kertoi jo aiemmin joukkojensa olevan valmiita laskemaan aseensa.

Pohjoisen liiton komentajiin kuuluvan Atta Mohammedin mukaan liitto on päässyt sopuun Kunduzin puolustajien kanssa antautumisen ehdoista. Pohjoisen liiton sisäministeri Yunus Qanuni kertoi puolestaan, että neuvottelut talibanien kanssa olivat epäonnistuneet ja että kaupunki yritetään vallata. Yhdysvaltojen kerrottiin torstainakin pudottaneen useita pommeja talibanien asemiin kaupungissa.

Kunduz on viimeinen talibanien hallussa Pohjois-Afganistanissa oleva kaupunki. Al-Jazeera-tv-yhtiö kertoi aiemmin Taliban-johdon jyrkästi kiistäneen, että Kunduzissa olevat taistelijat ovat halukkaita antautumaan. Se vakuutti, että kaupungin puolustajien moraalin on hyvä.

Pohjoisen liiton mukaan kaupungissa olevat afganistanilaiset talibanit ovat olleet valmiita antautumaan jo useiden päivien ajan, mutta Osama bin Ladenin al-Qaida-järjestöön sidoksissa olevat pakistanilaiset, tshetshenialaiset ja arabitaistelijat ovat jatkaneet kiivasta vastarintaa. Näiden ulkomaalaisten pelkona on ollut, ettei Pohjoinen liitto osoittaisi heitä kohtaan juurikaan armoa, jos he antautuisivat.

Joidenkin tietojen mukaan talibanit olivat antautumisneuvotteluissa halunneet vapaata pääsyä eteläiseen Kandaharin kaupunkiin, joka yhä on Taliban-liikkeen hallussa. Pohjoinen liitto vaatisi kuitenkin ulkomaalaisten taistelijoiden luovuttamista oikeuden eteen.

Jos talibanit antautuvat Kunduzissa, liikkeen haltuun jäisi enää Kandahar lähimaakuntineen. Kandaharissa Taliban-joukot ovat sanoneet taistelevansa viimeiseen asti.

Kabulin lähellä taisteluja?

Uutistoimisto AFP:n mukaan Pohjoisen liiton ja Talibanin joukkojen välillä puhkesi torstaiaamuna taisteluja lähellä Afganistanin pääkaupunkia Kabulia. Pohjoisen liiton joukkojen kerrottiin hyökänneen talibaneja vastaan useiden panssarivaunujen ja rakettitulituksen tuella. Tietoa taisteluista ei ole vahvistettu muista lähteistä.

Iranin radion mukaan kolme toimittajaa on saanut keskiviikkona surmansa Afganistanissa. Pohjoinen liitto on vahvistanut surmat. Jos tieto pitää paikkansa, Afganistanissa on nyt kuollut 10 toimittajaa. Toimittajat ovat olleet kotoisin muun muassa Espanjasta ja Italiasta.

Pakistan sulkee Talibanin lähetystön

Pakistan ilmoitti torstaina, että se on määrännyt Talibanin sulkemaan suurlähetystönsä Islamabadissa. Lähetystö oli viimeinen Talibanin ulkomaanlähetystö. Aiemmin tällä viikolla Pakistan määräsi Talibanin sulkemaan konsulaattinsa Peshawarin ja Quettan kaupungeissa.

Afganistanissa vuonna 1996 valtaan nousseen ja tuoreen kriisin myötä kukistuneen Taliban-hallinnon tunnusti vain kolme maata, Pakistan, Arabiemiirikuntien liitto ja Saudi-Arabia. Arabiemiirikunnat ja Saudi-Arabia kuitenkin katkaisivat suhteensa Taliban-hallintoon pian Yhdysvaltoihin syyskuussa tehtyjen terrori-iskujen jälkeen.

Rumsfeld halua bin Ladenin mieluummin kuolleena

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld sanoo, että Osama bin Laden olisi saatava mieluummin tapettua kuin otettua vangiksi.

- Voi hyvänen aika, totta kai sen jälkeen, mitä hän on tehnyt, Rumsfeld puuskahti.

Terroriyhteyksistä on ollut pidätettynä 360 henkilöä ympäri maailmaa, kertoo puolestaan The Washington Post -lehti.

Lehden mukaan pidätykset on tehty keskustiedustelupalvelu CIA:n vihjeiden perusteella. Lisäksi kymmenet maat ovat pidättäneet satoja epäiltyjä omien tutkimustensa perusteella.

Reuters, AFP

Osallistu tästä ja muista aiheista käytävään uutiskeskusteluun