Muuttuuko sittenkään mikään?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Peloista huolimatta Tanskan uuden oikeistolaisen hallituksen ei odoteta tuovan suuria muutoksia maan nykypolitiikkaan. Hallituksen uskotaan – ehkä hieman yllättäenkin – vahvistavan Tanskan sosiaalipolitiikkaa suuntaamalla lisää rahaa terveyden- ja vanhustenhoitoon.

Fogh Rasmussen on myös vakuuttanut, että hänen hallituksensa keskittyy nimenomaan sosiaalipolitiikkaan, eikä ulkomaalaisten vastustamiseen.

On myös syytä muistaa, että vaalitappion kärsineet sosiaalidemokraatitkin olisivat olleet valmiita kiristämään ulkomaalaispolitiikkaa kansalaisten mieliksi.

Vaalitulos huolestuttaa

Ruotsin pääministeri Göran Persson on huolissaan Tanskan vaalituloksesta.

Erityisen peloissaan Persson on äärioikeistolaisen kansanpuolueen saamasta suuresta kannatuksesta: kansanpuolue sai kansankäräjille peräti 22 edustajaa, kun edellisissä vaaleissa kolme vuotta sitten puolue ylsi 13 edustajaan.

Perssonin mielestä tämä tulos on dramaattinen viesti siitä, mihin suuntaan tanskalaisten mielipiteet ovat kallellaan.

Myös Suomen pääministeri Paavo Lipponen on huolissaan vaalituloksen osoittamasta ulkomaalaisvastaisuuden noususta.

Todennäköisesti tanskalaiset eivät kuitenkaan ole ylenpalttisen rasistisia, vaan esimerkiksi Yhdysvaltoja vastaan tehdyt terrori-iskut ovat säikäyttäneet tanskalaiset.

Lisäksi moni äänestäjä yksinkertaisesti kaipasi muutosta vuosikymmeniä jatkuneen demareiden valtakauden jälkeen.

Maahanmuuttajat pelkäävät

Myös Tanskassa asuvat ulkomaalaiset ovat järkyttyneitä vaalituloksesta.

Vaikka tanskalaisia ei pidetäkään erityisen rasistisina ihmisinä, on äärioikeiston nousu herättänyt pelkoa ulkomaalaisperäisessä väestössä.

Osa maahanmuuttajista harkitsee jopa muuttamista Tanskasta pois pelätessään rasismin lisääntyvän lähitulevaisuudessa.

Tähän asti ulkomaalaista syntyperää olevat ovat saaneet elellä Tanskassa melko rauhassa, mutta tulevaisuudessa tilanne voi olla toinen.

Yllätysnimiä kansankäräjille

Vaikka vaalivoitto menikin oikeistolle, valittiin Tanskan kansankäräjille nyt ensi kertaa ulkomaalaista syntyperää olevia edustajia, kun Radikale Venstre –puolueeseen kuuluva Naser Khader sekä sosialistisen kansanpuolueen Kamal Qureshi saivat parlamenttipaikan.

Naser Khader on valmistunut taloustieteilijäksi ja on kirjoittanut kaksi kirjaa, jotka käsittelevät ulkomaalaisten ongelmia Tanskassa.

Qureshi on puolestaan koulutukseltaan lääkäri.

Tanskan vaalitulos jää historiakirjoihin siis monestakin eri syystä.

Mia Gertsch, YLE24