Kunduzissa ei merkkejä antautumisesta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pohjoinen liitto aloitti torstaina hyökkäyksen Kunduzin kaupunkiin, jonka se on saartanut. Hyökkäys aloitettiin, kun liitto ei ollut edistynyt keskusteluissa Talibanin kanssa. Osapuolten oli määrä neuvotella Talibanin antautumisesta Kunduzissa, mutta Taliban ei ole osoittanut antautumisen merkkejä. Aiemmin osapuolet olivat jo ehtineet sopia antautumisen ehdoista.

Pohjoinen liitto on kertonut, että afganistanilaiset talibanit ovat olleet valmiita antautumaan Kunduzissa mutta vastarintaa ovat tehneet pääasiassa ulkomaiset taistelijat. Nämä pelkäävät, että Pohjoinen liitto ei osoittaisi heitä kohtaan paljoakaan armoa, jos he antautuisivat.

Kunduz on viimeinen talibanien hallussa Pohjois-Afganistanissa oleva kaupunki. Eteläisessä Afganistanissa Talibanin hallussa on edelleen Kandaharin kaupunki. Joidenkin tietojen mukaan talibanit olivat antautumisneuvotteluissa halunneet vapaata pääsyä eteläiseen Kandahariin. Pohjoinen liitto vaatisi kuitenkin, että ulkomaalaiset taistelijat saatetaan oikeuden eteen.

Pakistan sulkee Talibanin lähetystön

Pakistan ilmoitti torstaina, että se on määrännyt Talibanin sulkemaan suurlähetystönsä Islamabadissa. Lähetystö oli viimeinen Talibanin ulkomaanlähetystö. Aiemmin tällä viikolla Pakistan määräsi Talibanin sulkemaan konsulaattinsa Peshawarin ja Quettan kaupungeissa.

Afganistanissa vuonna 1996 valtaan nousseen ja nyt tuoreen kriisin myötä kukistuneen Taliban-hallinnon tunnusti vain kolme maata: Pakistan, Arabiemiirikuntien liitto ja Saudi-Arabia. Arabiemiirikunnat ja Saudi-Arabia kuitenkin katkaisivat suhteensa Taliban-hallintoon pian Yhdysvaltoihin syyskuussa tehtyjen terrori-iskujen jälkeen.

Osallistu tästä ja muista aiheista käytävään uutiskeskusteluun