Kunduzin talibaneille lisää aikaa antautua

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Afganistanissa opposition Pohjoinen liitto on antanut Kunduzin kaupungissa oleville talibaneille lisää aikaa antautua. Aikaa antautumiselle on lauantai- iltapäivään asti. Jos neuvottelutulosta ei siihen mennessä synny, taistelut jatkuvat, ilmoitti Pohjoisen liiton ulkoministeri Abdullah Abdullah perjantai-iltana.

Pohjoisen liiton sotilaita

rukoilemassa Kunduzin lähistöllä

Opposition Pohjoinen liitto aloitti torstaina suuren hyökkäyksen kaupunkia vastaan, kun sitä puolustavat talibanit kieltäytyivät antamasta periksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kuitenkin ainakin sata talibania tuli torstaina kuorma-autoilla saartorenkaan läpi ja antautui. Pohjoisen liiton sisäministeri Younis Qanooni puhui puolestaan perjantaina jopa noin 500:sta antautuneesta.

Pohjoisen liiton mukaan antautua eivät sen sijaan aio Talibanin ulkomaalaiset taistelijat, jotka pelkäävät Pohjoisen liiton ankaraa kostoa. Neuvottelut heidänkin antautumisestaan jatkuvat kuitenkin yhä.

Kaupungissa on tuhansia talibaneja, joista suuren osan arvellaan olevan pakistanilaisia, tshetsheenejä ja saudiarabialaisia. Opposition mukaan osa heistä kuuluu etsityn Osama bin Ladenin al-Qaida-verkostoon.

Pakistanissa toimivan afganistanilaisen AIP:n mukaan Pohjoinen liitto hyökkäsi perjantaina Kunduzia vastaan kolmella rintamalla. Kaupungin valtausta auttavat Yhdysvaltain ilmaiskut: B-52-pommikone on moukaroinut Talibanin asemia.

Kansainvälinen Punainen Risti on huolissaan Kunduzin kukistumisen jälkeisistä tapahtumista. Järjestö pelkää, että Pohjoinen liitto järjestää kostoksi verilöylyn ja kohtelee vankeja huonosti.

Kunduz on Taliban-liikkeen viimeinen tukikohta Pohjois-Afganistanissa.

Taistelut ovat jatkuneet myös pääkaupungin Kabulin liepeillä Maidan Shahrissa. Pohjoisen liiton joukot ovat yrittäneet vallata aluetta siitä lähtien, kun saivat haltuunsa Kabulin 13. marraskuuta.

Taliban-liikkeen hengellisen johtajan mullah Mohammad Omarin olinpaikasta on ristiriitaista tietoa. Taliban-liikkeen turvallisuusviranomaisen mukaan Omar on siiretty salaiseen paikkaan, mutta Omarin edustaja sanoo tämän olevan edelleen Kandaharissa.

Mullah Akhtar Mohammad Usmani on kuitenkin nimitetty Omarin varamieheksi.

AFP, Reuters