Taliban vetäytyy Kunduzista?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Arviolta jopa 2 000 Kunduzin kaupungissa ollutta Talibanin sotilasta on antautunut Pohjoisen liiton joukoille. Kunduzia piirittävät Pohjoisen liiton komentajat ovat uhanneet hyökätä kaupunkiin, mikäli Taliban ei laske aseitaan sunnuntaihin mennessä.

Talibanien luovuttamia aseita

Pohjoisen liiton mukaan noin 600 Talibanin sotilasta on laskenut aseensa ja antautunut kenraali Rashid Dostumin joukoille Kunduzin länsipuolella. Televisiokanava CNN:n mukaan talibaneja on antautunut myös kaupungin itäpuolella.

Antautuneiden joukossa on pakistanilaisia, tshetsheenejä ja saudiarabialaisia. Pohjoisen liiton mukaan osa heistä kuuluu al-Qaidaan.

Kunduz on Talibanin viimeinen linnake Pohjois-Afganistanissa ja siellä on arvioitu olevan 3 000 - 9 000 talibania. Pohjoinen liitto aloitti torstaina suurhyökkäyksen piiritettyä kaupunkia vastaan. Sotatoimet keskeytettiin perjantaina tuloksettomiksi jääneiden neuvottelujen ajaksi.

Yhdysvallat on tukenut Pohjoisen liiton toimia pommittamalla Kunduzia raskaasti.

USA iskee voimalla Kandahariin

Yhdysvaltain lentokoneet ovat pommittaneet voimakkaasti myös Kandaharin kaupunkia Etelä-Afganistanissa.

Kandaharin lähistöllä ilmaiskujen kohteena ovat olleet paikat, joissa Yhdysvallat epäilee Osama bin Ladenin ja hänen terroristiverkostonsa al-Qaidan jäsenten mahdollisesti piileskelevän.

USA on käyttänyt iskuissaan Kandahariin myös "Daisy Cutter" -nimistä, noin 7 000 kiloa painavaa superpommia.

Yhdysvaltalaiset sotilaslähteet ovat kertoneet, että USA perustaa vankileirin Guamin saarelle Tyynelle valtamerelle. Vankileirille on määrä sijoittaa Afganistanissa vangiksi jääneet al-Qaidan taistelijat.

Talibania vastustavat pataanitaistelijat ovat kertoneet vallanneensa strategisesti tärkeän Tkhata Pulin kaupungin lähellä Kandaharia. Tkhata Pul sijaitsee Kandaharista Pakistaniin johtavan tien varrella.

Rabbani tarjoaa kättä Pakistanille

Presidentti Burdanuddin Rabbani, joka on edelleen nimellisesti Afganistanin johtaja, on luvannut väistyä, jos ensi viikon neuvotteluissa Bonnissa Saksassa sovitaan väliaikaisesta johtajasta.

Rabbani toivoo The Daily Telegraph -lehdessä, että vastaisuudessa neuvottelut Afganistanin tulevaisuudesta käydään omalla maaperällä.

Hän perää myös Afganistanin uusien hallitsijoiden ja Pakistanin suhteiden parantamista keskinäisen kunniotuksen, puuttumattomuuden ja alueellisen itsenäisyyden pohjalta. - Unohtakaamme mennyt katkeruus, Rabbani viestittää Pakistanin johtajalle Pervez Musharafille.

Rabbani oli Afganistanin presidentti vuosina 1993 - 1996, neuvostovallan ja Taliban-hallinnon välissä.

Reuters, AFP, AP