HIV nyt myös Tenonlaaksossa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tenonlaakson Tanan kunnassa on muiden sukupuolitautien lisäksi ilmestynyt joukkoon tänä syksynä myös HIV, vaikka naiskauppaa harjoittaneet mökkikylät Lohiniemessä ja Skipagurrassa on saatu lopulta suljetuksi.

Uutena tautina esiintyy myös B-hepatiittia. Niin ikään tippuri ja klamydia ovat lisääntyneet Tanassa ja muutamassa naapurikunnassa.

Myös kadonneeksi luultu kuppa on kuvassa mukana, kertoi Tanan johtava kunnanlääkäri Sigrun Winterfeldt Utsjoen laajassa Kaamospuheita-seminaarissa viikonloppuna.

Winterfeldt ei usko naiskaupan silti kokonaan loppuneen Tenonlaaksossa. Hänen mukaansa kauppaa käydän nyt julkisten bordellien sijasta eräissä yksityistaloissa.

Naiskauppa on järjestäytynyttä rikollisuutta

Murmanskin alueelta tuleva naiskauppa on järjestäytynyttä ja levittäytynyt koko Finmarkkuun ja Ylä-Lappiin Saariselälle saakka. Myös pohjoisessa se on yhteydessä huumekauppaan ja rikollisuuteen, arvioi kansanedustaja Eva Biaudet Utsjoen tilaisuudessa.

Joka torstai Rajajoosepista tulee Suomeen noin klo 16 aikaan 70 naista, kertoi prostituutiota tutkinut valtiotieteiden maisteri Elina Penttinen.

Hänen mukaansa huolestuttavaa on se, että naisia kuljettava mies ottaa naisten paperit heti tulliselvityksen jälkeen itselleen. Ilman papereita naiset ovat tämän miehen armoilla. Menettely on Suomen lain vastaista ja myös ihmisoikeusrikkomus, sanoi Penttinen.

Laki Ruotsin mallin mukaan

Biaudet´n mielestä naiskauppa vaikuttaa vielä raaemmin pienessä yhteisössä, jossa kaikki tietävät enemmän kuin voidaan julkisesti keskustella ja jossa prostituutio tulee lähemmäksi kuin suurkaupungeissa.

Biaudet kehottikin suomalaisia ottamaan oppia Tanan kunnasta, joka on kirjannut viralliseen ohjelmaansa prostituoidun asiakkaan kriminalisoinnin. Asiasta on tehty myös suurkäräjäaloite.

- Millainen paine kohdistuu Suomen majoitusliikkeisiin, jos Ruotsin mallin mukainen laki hyväksytään Norjassa, kysyi Biaudet.

Hän esittikin naiskaupan torjumista Suomen yhdeksi pääteemaksi niin EU:n pohjoisen ulottuvuuden kuin Barentsin ja Arktisen alueen yhteistyöverkostoissa.