Moottorin esilämmitys säästää autoa ja ympäristöä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Talvi on tullut myös eteläiseen Suomeen, ja sen myötä autoilevien ihmisten on syytä muistaa taas moottorien esilämmitys ennen liikkeellelähtöä. Kylmän auton käynnistäminen ilman lämmitystä tuprauttaa ilmoille tavallista enemmän hiilidioksidia ja samalla moottori imaisee aimo annoksen bensiiniä.

Moottorilämmittimen käyttö säästää selvästi energiaa ja samalla ympäristöä, mikä on useissa tutkimuksissa kiistatta todistettu. Moottorilämmitin säästää myös auton moottoria, joten se kannattaa siksikin hankkia.

Itse asiassa lämmittimen käyttö kannattaisi aloittaa jo ennen varsinaisia akkasia. Lauhassa säässä riittää puolen tunnin lämmitys ja kymmenen pakkasasteen korvilla noin tunnin lämmitys. Kahden tunnin esilämmitys tarvitaan vasta, kun pakkasta on parikymmentä astetta.

Kylmä moottori imee polttoainetta ahnaasti

Kylmä moottori kuluttaa paljon polttoainetta. Ensimmäisten kilometrien aikana kuluu polttoainetta ilman esilämmitystä 0,1 – 0,5 litraa enemmän kuin lämpimässä moottorissa.

Energiansäästön palvelukeskus Motiva suosittelee moottorilämmittimen käytön aloittamista jo lämpötilan pudotessa +5 asteeseen tai sen alle. Samoin Motiva suosittelee, että kahden tunnin maksimilämmitysaikaa käytettäisiin vasta paukkupakkasilla.

Vaikka Suomen autokannasta lähes 90 prosentissa on lohkolämmitin, niin suomalaiset ovat yllättävän laiskoja käyttämään lämmitintä. Vain kymmentä prosenttia lämmittimistä käytetään säännöllisesti päivittäin.

Käyttäjien osuus on hämmästyttävän pieni, kun tietää kuinka tarkkoja vannoutuneet autoilijat ovat ajopeleistään - luulisi edes moottorin säästön motivoivan lämmittimen käyttöön.

Moottorilämmitin toimii aina vakioteholla, mutta sisätilan lämmittimeksi kannattaa valita säädettävä malli. Näin leudommalla ilmalla voidaan sisätilanlämmitintä käyttää pienemmällä teholla ja nostaa sitä vähitellen lämpötilavaatimusten mukaan.

Sisätilan lämmittimen hankintaa ei ehkä voi perustella varsinaisilla ympäristösyillä. Sen sijaan se on selvästi turvallisuutta lisäävä tekijä, kun liikkeelle lähdetään kirkkailla ikkunoilla.

Ylen ympäristötietopalvelu