Bonnissa puidaan Afganistanin tulevaisuutta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Afganistanin tulevaisuutta käsittelevä kokous alkoi tiistaina myönteisessä ilmapiirissä Saksan Bonnissa. Neuvonpidossa yritetään päästä sopuun Talibanin jälkeisestä hallinnosta.

Pohjoisen liiton sisäministeri painotti jälleen keskiviikkona Bonnissa, että liitto ei halua maahan ulkomaisia asevoimia.

Sisäministeri Yunis Qanunin mukaan turvallisuudesta väliaikaishallinnon aikana voivat huolehtia eri etnisiä ryhmiä edustavat afganistanilaiset joukot. Muiden kokousryhmien parista on kuultu toiveita YK:n alaisten rauhanturvajoukkojen tuomisesta sodan repimään maahan.

YK:n luotsaamaa tapaamista on pidetty historiallisena tilaisuutena lopettaa Afganistanin vuosikymmeniä jatkunut verenvuodatus. Tavoitteena on luoda perusta maan väliaikaishallinnolle.

Kokouksen avannut Saksan ulkoministeri Joschka Fischer kehotti kokouksen osanottajia tarttumaan tilaisuuteen maan tulevaisuuden rakentamiseksi. Fischer tähdensi myös ihmisoikeuksien turvaamista Afganistanissa. Niihin kuuluvat ensi sijalla naisten oikeudet ja arvo, ulkoministeri sanoi. Fischer lupasi Afganistanin saavan myös jatkossa taloudellista apua maan jälleenrakentamiseen.

YK arvioi ensitapaamisen jälkeen, että tuloksia väliaikaishallinnon järjestämiseksi saataisiin 3 - 5 päivän sisällä.

Kaikki osanottajat kannattavat maan entiselle kuninkaalle Muhammed Zahir Shahille jonkinlaista roolia Afganistanin tulevassa hallinnossa, mutta erimielisyyttä on siitä, tulisiko hänellä olla vain symbolinen asema vai todellista valtaa. Kaikki ryhmät olivat yksimielisiä myös siitä, että sopu väliaikaishallinnosta tulisi saada syntymään seuraavan viiden päivän aikana.

Kokousdelegaatioiden mielestä maan tulevan hallituksen kokoonpanosta tulee päättää lopullisesti paikallisten heimopäälliköiden neuvostossa Loya Jirgassa.

Edustajia neljästä ryhmittymästä

Bonnin kokoukseen ovat lähettänyt valtuuskuntansa Talibania vastustava oppositioliike Pohjoinen liitto, maan entistä kuningasta kannattava ryhmittymä sekä kaksi pienempää ryhmää. Ryhmillä ei ole juuri muuta yhteistä kuin Taliban-hallinnon vastustaminen, ja ne ovat taistelleet aiemmin myös toisiaan vastaan.

Pohjoisella liitolla on kokouksessa 11 edustajaa, joiden joukossa on jäseniä ainakin viidestä eri etnisestä ryhmittymästä. Mukana on pataaneja, tadzhikkeja, uzbekkeja ja hazaroja. Liiton muodollinen johtaja on presidentti Burhanuddin Rabbani.

Yksitoista edustajaa on myös Afganistanin entistä kuningasta Muhammed Zahir Shahia edustavalla ryhmällä. Shah on asunut Roomassa siitä lähtien, kun hänet ajettiin maanpakoon vuoden 1973 vallankaappauksessa. Ryhmässä on myös kaksi naisedustajaa.

Toinen pienemmistä ryhmistä, Peshawarin ryhmä, edustaa lähinnä maanpaossa eläviä pataaneja, joilla on Pakistanin tuki. Ryhmä on viisijäseninen, samoin kuin Iranin tukema ns. Kyproksen ryhmä, joka perustettiin 1990-luvun lopulla vastapainoksi Zahir Shahin liittoumalle.

Pakistanissa jälleenrakennuskokous

Kansainväliset rahoittajat ja kehitysyhteistyön asiantuntijat aloittivat tiistaina Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa kokouksen, jossa pohditaan Afganistanin jälleenrakentamista.

Kolmipäiväinen kokous on Maailmanpankin, YK:n kehitysjärjestön UNDP:n ja Aasian kehityspankin yhteisesti järjestämä.

Noin 200:n kokousedustajan joukossa on rahoitusorganisaatioiden, kansalaisjärjestöjen ja yksittäisten valtioiden edustajia. Mukana on myös kuutisenkymmentä afgaania.

Vuosikymmenien sotien raunioittaman Afganistanin jälleenrakentamiseksi on määrä koota mittava ohjelma. Alustavien arvioiden mukaan maan nostaminen jaloilleen vie vuosia ja tulee maksamaan kymmeniä miljardeja markkoja.

Reuters, AFP