Nils Aslak Valkeapää on kuollut

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Saamelaisen kulttuurin tunnettu edustaja ja kehittäjä Nils Aslak Valkeapää, Ailu, kuoli maanantaina sairaskohtaukseen Espoossa. Hän oli kuollessaan 58-vuotias.

Valkeapää toi saamelaista kulttuuria tunnetuksi runoillaan, kirjoillaan ja joikumusiikillaan myös kansainvälisesti.

Hänen tunnetuimpia kirjallisia töitään olivat mm. runoteos Kevään yöt niin valoisat sekä runo- ja kuvateos Aurinko, isäni.

Tunnetut suomalaiset säveltäjät, mm. Kaj Chydenius, Seppo Paakkunainen ja Pehr Henrik Nordgren sävelsivät Valkeapään runoja.

Valkeapään taidetta oli esillä näyttelyissä useissa maissa. Hän käytti taiteessaan Lapin materiaaleja, kuten puuta ja kiviä. Valkeapää teki myös useita saamelaiseen kulttuuriin pohjautuvia näyttämötaide-esityksiä.

Valkeapää sai Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon vuonna 1991. Hän valittiin myös vuoden 1994 olympiakisojen nimikkotaiteilijaksi ja hän esiintyi kisojen avajaisissa.

Valkeapää palkittiin myös radiosinfonisesta teoksestaan Lintusinfonia. Hän sai teoksestaan erityispalkinnon Prix Italian radiomusiikkisarjassa. Kilpailuun hän osallistui Ruotsin edustajana.

Vuoden 1996 helmikuussa Valkeapää oli pahassa autokolarissa kotiseudullaan. Hän kuitenkin toipui ja palasi työhönsä.

Viikonloppuna hän oli ollut vierailulla Japanissa, missä pidettiin perinteinen runofestivaali. Paluumatkalla hän oli tehnyt Helsingissä arkistotutkimuksia.

YLE24, STT