Hallitus sai eduskunnan luottamuksen

Hallitus on saanut eduskunnan luottamuksen keskiviikkoisessa välikysymysäänestyksessä, joka koski perhepolitiikkaa. Äänin 130 - 58 kaatuneessa välikysymyksessä oppositio moitti hallitusta hyväosaisten suosimisesta, koska lamavuosina tehtyjä leikkauksia mm. lapsilisiin ja kotihoidon tukeen ei ole peruttu.

Äänestyksessä yksi hallituspuolueen kansanedustaja, vihreiden Merikukka Forsius, äänesti tyhjää.

Keskustelu keskustan tekemästä välikysymyksestä alkoi maanantaina ja välillä sananvaihto opposition ja hallituksen välillä oli hyvinkin äänekästä.

Hallitus kiisti opposition väitteet ja sanoi korvanneensa leikkaukset esikoulu-uudistuksella sekä päivähoito-oikeuden laajennuksella.

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaara myönsi tiistaina, että lapsiperheiden asema ei ole paras mahdollinen, mutta kiisti, että toimeentulotilanne olisi heikentynyt viime vuosina.

Soininvaaran mukaan tilanne on pikemminkin parantunut työllisyyden ja asuntolainojen korkojen laskun vuoksi.

Tulonsiirroista iso kiista

Soininvaara myönsi myös, että lapsiperheet ovat menettäneet ovat menettäneet tulonsiirtoina maksettavia perhetukia.

Hänen mukaansa tehdyt säästöt on kuitenkin siirretty palveluihin tietoisen politiikan seurauksena. Vuosina 1995 ja 1996 leikattiin perhepoliittisia tulonsiirtoja yhteensä noin kahdella miljardilla markalla, hän laski.

Tänä aikana on toteutettu päivähoito-oikeuden laajennus, saatettu voimaan esikoulu-uudistus ja lisätty koulujen valtionosuuksia, ministeri muistutti.

Välikysymyksen ensimmäisen allekirjoittajan, keskustan kansanedustajan Tanja Karpelan mukaan Lipposen hallitus on tehnyt väärää, lapsia vaurioittavaa politiikkaa.

Keskusta syytti hallitusta tukien rajuista leikkauksista ja tivasi keinoja lapsiperheiden sosiaalisen pahoinvoinnin vähentämiseen.

YLE24, STT