Yhdysvallat iski talibanien tukikohtaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvallat pommitti keskiviikon vastaisena yönä Afganistanissa Kandaharin kaakkoispuolella sijaitsevaa talibanien tukikohtaa. Talibanit vakuuttavat, että heidän hengellinen johtajansa mullah Omar on edelleen kunnossa.

Yhdysvaltain puolustusministerin Donald Rumsfeldin mukaan tukikohtaa käyttivät sekä al-Qaidan että talibanien johtajat, mutta talibanit ovat kiistäneet tämän.

Yhdysvaltalaisviranomaiset arvioivat pommituksissa kuolleen nyt vähintään puolen tusinaa al-Qaidan johtajaa ja satoja taistelijoita. Tuoreimman ilmaiskun vaikutuksia ei osattu vielä arvioida.

Nimettömänä puhuneen turvallisuusviranomaisen mukaan al-Qaidaan yhteyksissä olleita taistelijoita oli pommitusten alkaessa Afganistanissa 4 000 - 5 000. Tuhansia on siis edellä jäljellä, suurin osa heistä Talibanin riveissä.

Talibanien edustajan mukaan liikkeen hengellinen johtaja mullah Omar on turvassa ja hyvässä kunnossa.

Talibanit vakuuttavat myös, ettei heillä ole tietoa terrorista epäillyn Osama bin Ladenin olinpaikasta.

Yhdysvallat on keskittänyt sotilaalliset toimensa Jalalabadin ja Kandaharin lähettyville, koska uskoo bin Ladenin ja mullah Omarin oleilevan oleskelevan näillä alueilla.

Yhdysvallat on tuonut Kandaharin eteläpuolella olevaan tukikohtaansa jo 750 - 800 merijalkaväen sotilasta.

Yhdysvallat sanoo myös löytäneensä yli 40 paikkaa, joissa on mahdollisesti valmistettu joukkotuhoaseita. Kenraali Tommy Franksin mukaan mitään varsinaisia todisteita joukkotuhoaseista ei ole vielä löydetty, mutta asiaa tutkitaan.

Amnesty: Vankilakapina tutkittava

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii selvitystä Afganistanin vankilakapinasta.

Sadat Kunduzissa vangitut talibansoturit nousivat viikonloppuna kapinaan Mazar-i-Sharifin lähellä sijaitsevassa vankilassa.

Pohjoinen liitto, USA ja Britannia kukistivat kapinan verisesti: kaikkien vankien kerrotaan saaneen surmansa. Myös kymmeniä Pohjoisen liiton sotilaita kuoli taisteluissa.

Amnestyn mukaan nyt on selvitettävä, mikä kapinan sai aikaan ja mikä oli Yhdysvaltain ja Britannian osuus kapinan taltuttamisessa.

Yhdysvaltain mukaan kapina syttyi, kun vangit tappoivat osan vartijoistaan ja ryöstivät näiden aseet.

Reuters, AP, YLE24