1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Oikeusasiamies: Jamppa Tuomista ei jätetty pulaan

Eduskunnan oikeusasiamies Lauri Lehtimaja arvioi, että ulkoasianhallinto ei jättänyt laulaja Jamppa Tuomista pulaan Kanariansaarilla vuonna 1998.

Laulajana tunnettu Tuominen vangittiin vuonna 1998 Espanjassa yli kahden kuukauden ajaksi, eikä hänelle palautettu passia vankeuden päätyttyä. Tuominen menehtyi Kanariansaarilla marraskuussa 1998.

Lehtimaja tutki asiaa Tuomisen omaisten asiamiehen jätettyä hänelle kantelun, jonka mukaan Tuominen oli jätetty heitteille. Oikeusasiamies korostaa, että hän ei voi ottaa tapauksen yhteydessä kantaa Espanjan viranomaisten menettelyyn.

Tuomisen omaiset tekivät asiassa valituksen myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Valituksessa katsottiin, että Espanjan valtio oli syyllistynyt Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaiseen menettelyyn. Ihmisoikeustuomioistuin kuitenkin jätti valituksen tutkimatta ilmeisen perusteettomana.

Suomessa ulkoministeriö on hankkinut tapaukseen liittyen selvityksen Suomen Las Palmasin konsulinvirastosta. Lisäksi asiassa on hankittu puhelinselvitystä ulkoministeriöstä ja keskusrikospoliisista.

Jamppa Tuomisen ongelmat alkoivat Kanariansaarilla helmikuussa 1998. Hän joutui tuolloin tappeluun, minkä jälkeen hän joutui olemaan 75 päivää vankeudessa.

Omaisten asiamiehenä toiminut muusikko Jukka Wasama arvioi, että Tuominen ei jälkeenpäinkään tiennyt, mistä syystä hän oli vankilassa ja oliko hänelle luettu tuomio.

- Ihmettelemme erityisesti sitä, miksi Suomen konsulinvirasto ei vaatinut Tuomisen passia palautettavaksi tai myöntänyt hänelle uutta henkilöllisyystodistusta, Wasama painotti.

STT