1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kantasolut - tulevaisuuden lääketiedettä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kantasolut ovat kaikkien solujen "emosoluja". Hedelmöittynyt munasolu on solu, josta syntyvät kaikki aikuisen ihmisen solut. Kantasolututkimus pyrkii selvittämään sitä mekaniikkaa, joka määrää miksi jostain solusta kehittyy ihosolu, kun taas toisesta solusta tulee aivosolu.

Kantasolu on yleisnimitys soluille, joilla on kyky monistaa itsensä sekä erilaistua. Hedelmöittynyt munasolu lisääntyy jakautumalla. Yhdestä hedelmöittyneestä munasolusta syntyy kaksi solua, kahdesta neljä, neljästä kahdeksan jne.

Heti hedelmöityksen jälkeen syntyvät solut ovat "kaikkeen mahdollisia" eli totipotentteja kantasoluja. Totipotentti kantasolu voi jakaantua rajattomasti ja se voi kehittyä mihin suuntaan tahansa. Totipotenteista kantasoluista voi tulla mitä tahansa ihmisen kudosta, tai kokonainen elin.

Hedelmöittyneen ja jakautuneen munasolun solut pystyvät alkiorakkulavaiheessa erikoistumaan moneksi solulinjaksi. Tällöin solut ovat "moneen mahdollisia" eli pluripotentteja kantasoluja. Pluripotentit solut voivat muodostaa melkein mitä tahansa kudosta, mutta eivät kokonaista elintä.

Erilaistuminen etenee multipotentti-vaiheeseen. Multipotentit kantasolut ovat "useaan mahdollisia" soluja. Multipotentit solut tuottavat vain tietyn tyyppisiä soluja, kuten verisoluja luuytimessä.

Elimistön solutehtaat

Kantasolut ovat elimistön solutehtaita. Jakautuessaan ne tuottavat elimistön eri tehtäviin erikoistuneita soluja tai uusia kantasoluja. Erilaisten kantasolulinjojen tutkiminen on lääketieteen suurimpia haasteita.

Kantasolut ovat tärkeitä ihmisen kehityksen ymmärtämisen kannalta, mutta niitä voidaa käyttää myös hoitotarkoituksiin.

Aikuisella ihmiselläkin on kantasoluja. Muun muassa luuytimessä on veren kantasoluja, jotka tuottavat erilaisia verisoluja. Aikuisen ihmisen kantasolujen käyttö hoitomielessä on kuitenkin hankalaa.

Tutkijat eivät vielä ymmärrä, mikä saa aikaan kantasolujen erikoistumisen. Kantasoluviljelmiä tutkitaan, jotta saataisiin selville, miksi kantasolu muuttuu esimerkiksi haiman soluksi. Tulevaisuudessa voitaisiin sitten korvata diabeetikon tuhoutuneet haiman solut kantasoluista kasvatetuilla soluilla ja näin parantaa diabetes.

Kantasolut ovat tulevaisuuden lääketiedettä

Tulevaisuudessa voitaneen korvata mikä tahansa vaurioitunut kudos kantasolujen avulla. Tulevaisuudessa opittaneen kantasoluista kasvattamaan jopa kokonaisia elimiä.

Alkion kantasolut voivat siis kehittyä eri solutyypeiksi ja niitä voidaan sitten siirtää haluttuun elimeen. Ongelmana on se, että elimistö hylkii siihen siirrettyjä soluja niiden alkuperästä riippumatta. Paras soluluovuttaja on aina sellainen, jolla on täsmälleen sama perimä, eli identtinen kaksonen tai henkilö itse.

Koska aikuisen ihmisen omat kantasolut ovat vaikeasti hyödynnettävissä, ongelma olisi ratkaistavissa alkion kloonauksella. Immuunireaktiota ei synny, kun kantasolun tuma korvataan sen yksilön tumalla, johon kantasoluja siirretään. Siirretty solukkokin säilyy näin uudessa ympäristössään pitkään.

Lue seuraavaksi