Afganistanin tulevaisuuskeskustelu jatkuu Bonnissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Historialliset neuvottelut Afganistanin poliittisesta tulevaisuudesta jatkuivat keskiviikkona Bonnissa toista päivää. Kokouksen toistaiseksi suurin takaisku on ollut Pohjoisen liiton keskiviikkoinen ilmoitus torjua YK:n ehdotus rauhanturvaajista Afganistanissa. Keskusteluja siivitti kuitenkin luja yhteinen tahto väliaikaishallinnon aikaansaamiseksi.

Pohjoisen liiton edustajan mukaan Afganistaniin ei tarvita kansainvälisiä rauhanturvajoukkoja. Liiton mukaan mahdolliset turvallisuusjoukot koottaisiin Afganistanin eri etnisistä ryhmistä. Muut ryhmittymät sen sijaan ovat puolueettomien YK:n rauhanturvaajien puolella.

- Rauhan saaminen alueelle ja sen säilyttäminen ei onnistu, jos rauhanturvaajat ovat puolueellisia, sanoi Peshawarin ryhmän edustaja Anwar-ul-Haq Ahadi. Muista ryhmistä kuultiin sovittelevampi ehdotus, jonka mukaan afgaanit voisivat olla osa laajempaa rauhanturvaajajoukkoa.

YK:n luotsaamassa kokouksessa on keskiviikon aikana puitu muun muassa kolmekuukautisen väliaikaishallinnon yksityiskohtia. Kokousedustajat ovat olleet kutakuinkin yksimielisiä Afganistanin entisen kuninkaan Zahir Shah'n roolista väliaikaishallinon keulakuvana.

YK sen sijaan on hillinnyt toiveita ratkaisun syntymisestä. Erikoislähettiläs Francesc Vendrellin mukaan ilmapiiri neuvotteluissa on ollut hyvä, mutta pitkän sisällissodan jälkeen kaikista asioista ei ehkä päästä sopuun muutamassa päivässä. Alustavaan ratkaisuun väliaikaishallinnosta pyritään sunnuntaihin mennessä.

Kokouksen tiistaina avannut Saksan ulkoministeri Joschka Fischer kehotti kokouksen osanottajia tarttumaan tilaisuuteen maan tulevaisuuden rakentamiseksi. Fischer tähdensi myös ihmisoikeuksien turvaamista. Niihin kuuluvat ensi sijalla naisten oikeudet ja arvo, ulkoministeri sanoi. Fischer lupasi Afganistanin saavan myös jatkossa taloudellista apua maan jälleenrakentamiseen.

Edustajia neljästä ryhmittymästä

Bonnin kokoukseen ovat lähettänyt valtuuskuntansa Talibania vastustava oppositioliike Pohjoinen liitto, maan entistä kuningasta kannattava ryhmittymä sekä kaksi pienempää ryhmää.

Ryhmillä ei ole juuri muuta yhteistä kuin Taliban-hallinnon vastustaminen, ja ne ovat taistelleet aiemmin myös toisiaan vastaan.

Pakistanissa jälleenrakennuskokous

Kansainväliset rahoittajat ja kehitysyhteistyön asiantuntijat aloittivat tiistaina Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa kokouksen, jossa pohditaan Afganistanin jälleenrakentamista.

Kolmipäiväinen kokous on Maailmanpankin, YK:n kehitysjärjestön UNDP:n ja Aasian kehityspankin yhteisesti järjestämä.

Vuosikymmenien sotien raunioittaman Afganistanin jälleenrakentamiseksi on määrä koota mittava ohjelma. Alustavien arvioiden mukaan maan nostaminen jaloilleen vie vuosia ja tulee maksamaan kymmeniä miljardeja markkoja.

Reuters, AP, AFP