Dynea: Kemira Agro voidaan myydä valtiolle

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ruotsalainen Dynea Oy ilmoittaa, että Kemiran lannoitteita valmistava yhtiö Kemira Agro voidaan irrottaa Dyneasta ja Kemirasta muodostettavasta uudesta kemianteollisuuden konsernista ja myydä valtiolle.

Dynean mukaan sen omistaja ruotsalainen sijoitusyhtiö Industri Kapital on päässyt asiasta periaatesopimukseen kauppa- ja teollisuusministeriön kanssa.

Industri Kapital sekä Kauppa- ja teollisuusministeriö sopivat aiemmin syksyllä, että Dyneasta ja Kemirasta muodostetaan uusi pohjoismainen kemianteollisuuden konserni.

Eduskunnassa hanketta on vastustettu sen vuoksi, ettei lannoiteyksikkö Kemira Agro kuulu uuden konsernin ydinliiketoimintaan.

Dynean hallituksen varapuheenjohtajan Stig Gustavsonin mukaan Kemira Agron irrottaminen poistaisi Dynean ja Kemiran yhdistämisen tieltä merkittävän esteen.

Kemianliiton puheenjohtaja Timo Vallittu sen sijaan tyrmää Dynean ehdotuksen Kemira Agron myymisestä. Vallitun mukaan ehdotuksella pyritään vain varmistamaan Kemiran myynti, eikä se turvaa työpaikkoja, koska varsinainen perusongelma, Agron tulevaisuus, jää auki.

- Pitäisi olla kehittämisohjelma, miten Agroa viedään eteenpäin, Vallittu vaati.

Kaupankäynti Kemiran osakkeella keskeytettiin torstai-iltana. Yhtiö on luvannut antaa asiasta tiedotteen myöhemmin.

STT