Powell: Iskuaikeet Irakiin perättömiä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltain puolustusministeri Colin Powell rauhoittelee puheita maan aikeista hyökätä Irakiin. Puheet saivat uutta pontta, kun Irak kielsi aiemmin viikolla asetarkastajien tulon maahan.

- Tällaisilla tiedotusvälineissä esiintyneillä suunnitelmilla ei ole todellista pohjaa, Powell tähdensi.

Amerikkalaisissa viestimissä on kerrottu, että eräät Yhdysvaltain hallituksen edustajat haluaisivat ottaa myös Irakin terrorismia vastaan käytävän sodan kohteeksi. Bush vielä vahvisti huhuja maanantaina sanomalla, että Afganistan on vain alku laajassa sodassa terrorismia vastaan.

Irak kieltäytyi aiemmin viikolla USA:n pyynnöstä antaa YK:n asetarkastajien tutkia mahdollisia jälkiä joukkotuhoaseista. Yhdysvaltain presidentin George W. Bush sanoi tuolloin, että presidentti Saddam Husseinin on päästettävä tarkastajat jatkamaan tehtäviään osoittaakseen, että Irak ei kehitä joukkotuhoaseita - jos näin ei tapahdu, Hussein tulee huomaamaan seuraukset.

Bushin kärkevät sanat tulkittiin myös useissa arabimaissa. Niissä puheet saivat kireän vastaanoton. Viimeksi keskiviikkona Egypti kiirehti ilmoittamaan, että hyökkäys Irakiin "olisi virhe".

Irak karkotti YK:n asetarkastajat maasta joulukuussa 1998. Asetarkastajien tehtävänä oli varmistaa, että Irak noudattaa Persianlahden sodan jälkeen allekirjoittamaansa aseleposopimusta ja hävittää kaikki joukkotuhoaseensa.

Reuters, YLE24, AFP