Koti maatilalla antaa suojaa astmaa ja allergiaa vastaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Nuorilla, jotka ovat asuneet maatilalla alle kouluikäisenä, on vähemmän astmaa ja sen oireita sekä allergista nuhaa ja silmätulehduksia kuin muilla samanikäisillä, kertoo Turun yliopiston tutkimus.

Hyödyksi ovat nimenomaan tilan eläimet, ei pelkästään maaseudulla asuminen. Maaseudulla vaan ei maatilalla ja kaupugissa asuvien lasten astman ja allergian riskissä ei ole eroa, eikä kodin lemmikki lisää vastustuskykyä.

Suuresta perheestä on lapselle tässä asiassa etua, varhaisesta päivähoidosta haittaa. Myös vanhempien ero tai muu stressitekijä, esimerkiksi lähiomaisen kuolema, lisää sairastumisriskiä jossakin määrin.

Tulokset tukevat käsitystä, jonka mukaan altistuminen tietyille viruksille ja bakteereille kehittää ihmisen puolustusmekanismeja. Infektiot ovat tavallisempia moni- kuin yksilapsisissa perheissä, ja maatiloilla vilisee mikrobeja.

Eläimet näyttävät antavan allergiasuojaa ennemmin "likaisuutensa" kuin allergeeniensa ansiosta.

Kyselytutkimukseen osallistui 11 000 nuorta, jotka aloittivat opinnot Suomen korkeakouluissa vuosina 1995 - 1996. Tietojen varmistamiseksi 300:lle tehtiin lääkärintarkastus, allergiatesti ja keuhkojen toimintakoe.

Tutkimuksissa osoittautui, että astma ja allerginen nuha jää usein diagnosoimatta. Astmaatikoiksi osoittautui kymmenen prosenttia tutkituista, mutta taudistaan tiesi vain viisi prosenttia.

YLE24