Neuvottelut Afganistanin hallinnosta venyvät

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Bonnissa käytävät neuvottelut Afganistanin tulevasta hallinnosta venyvät ainakin huomiseen, ehkä maanantaihin, sanoo YK:n edustaja. Neuvotteluissa on kuitenkin saavutettu edistystä lauantain aikana.

YK oli toivonut voivansa ilmoittaa sopimuksesta lauantai-iltana, mutta erimielisyydet ovat viivyttäneet sopua.

Neuvotteluissa ollaan nyt päätymässä siihen, että Afganistaniin perustetaan ylimenokaudeksi pieni, 20 jäsenen yhteishallintoelin. Se hallitsisi maata maalis-huhtikuuhun asti.

Alun perin oli suunniteltu, että maahan tulisi sekä 150 - 200-jäseninen parlamentti että yhteishallitus.

Seuraavaksi keskustellaan neuvoston kokoonpanosta. YK:n edustajan mukaan neuvottelujen onnistuminen ei ole taattu, mutta osapuolilla on siihen tahtoa.

Neuvotteluihin pienemmässä afganistanilaisryhmässä osallistuvan Sayed Hamed Gailanin mukaan tulevassa yhteishallintoelimessä voisi olla Bonnissa kokoontuvien ryhmien edustuksen lisäksi teknokraatteja sekä erilaisia merkkihenkilöitä.

Neuvotteluja vaikeuttivat aiemmin Pohjoisen liiton hitaus väliaikaishallinnon edustajien nimeämisessä sekä liiton sisäinen kiistely. Pienempää yhteishallintoelimeen päädyttiinkin siksi, että hankalista nimilistoista päästäisiin.

Pohjoinen liitto toiveikas

Pohjoisen liiton ulkoministeri Abdullah Abdullah uskoo, että liitto on valmis antamaan vallan Afganistanissa YK:n tukemalle väliaikaishallinnolle.

Samalla Abdullah arvelee, että liiton keulakuva, YK:n edelleen presidentiksi tunnustama ja Taliban-liikkeen aikanaan syrjäyttämä Burhanuddin Rabbani ei ole välttämättä tämän hallinnon johtaja.

Abdullah sanoi myös, että Pohjoinen liitto on valmis joustamaan siinä, miten paljon kansainvälisiä rauhanturvajoukkoja maahan sijoitetaan. Rabbani on aiemmin todennut, että 200 rauhanturvaajaa riittäisi.

Diplomaattilähteet Bonnista kertoivat lauantaina, ettei väliaikaishallinnon johtoon ole tulossa Rabbani eikä myöskään maanpaossa elävä 87-vuotias kuningas Mohammed Zahir Shah.

Sen sijaan esillä on ollut muun muassa kuningasmielinen pataanijohtaja Hamid Karzai, joka taistelee Taliban-joukkoja vastaan Afganistanin eteläosassa.

"Ei sopimusta, ei rahaa"

Neuvottelijoiden yhtenä kannustimena on raha. Läntiset diplomaatit ovat kärkkäästi muistuttaneet, että avustus- ja jälleenrakennusmiljardien ehtona on laajapohjainen hallitus Afganistaniin.

Pohjoisen liiton lisäksi Bonnissa ovat olleet edustettuina entistä pataanikuningasta Zahir Shahia kannattava "Rooman-ryhmä", Pakistanin tukema pataanien "Peshawar-ryhmä" sekä Iranin tukema Kyproksella majaansa pitävä maanpakolaisryhmä.

Pataanit suuttuivat

Korkea-arvoinen pataanijohtaja poistui Bonnin neuvotteluista perjantaina. Haji Abdul Qadirin lähtö Afganistanin tulevaisuutta käsittelevästä kokouksesta oli tiettävästi vastalause pataaniväestön vähäiselle edustukselle Bonnissa.

Pohjoinen liitto koostuu pääasiassa tadzikeista, uzbekeista ja muista Afganistanin vähemmistöistä. Pataanit ovat Afganistanin suurin väestöryhmä.

Pohjoisen liiton edustaja huomautti, että Bonnin neuvottelijoista 58 on pataaneja, ja näiden osuus Afganistanin väestöstä taas 40 prosenttia.

Reuters, AFP, AP, DPA