Hyppää sisältöön

Keiden käsissä on Afganistanin tulevaisuus?

Afganistanin tulevaisuutta ja maahan perustettavaa hallintoa käsittelevä afgaanivaltuuskuntien kokous pääsi keskiviikkona vihdoin tuloksiin Bonnissa.

Keitä sitten ovat maan tulevat hallitsijat?

YK:n koolle kutsumassa, Afganistanin tulevaisuutta ja sen uutta hallintoa käsittelevässä kokouksessa Saksan Bonnissa oli mukana neljä Talibania vastustavaa valtuuskuntaa.

* Pohjoista liittoa edusti 11 edustajaa mukana on yksi nainen. Valtuuskunnan kakkosmies, korkea-arvoinen pataanijohtaja Haji Abdul Qadir poistui kesken neuvottelujen Bonnista. Valtuuskuntaa johtaa Kabulissa sisäministerin tehtäviä hoitava Yunis Qanuni.

Pohjoinen liitto perustettiin vuonna 1996, sen jälkeen kun Taliban oli vallannut Kabulin. Nimellisesti sitä johtaa presidentti Burhanuddin Rabbani.

Pohjoisessa liitossa on mukana viisi pääryhmittymää:

- Islamilaisrymä Jamiat-i-Islamin perusti presidentti Rabbani vuonna 1973. Se saa tukea mm. sunna-muslimi uzbekeilta ja tadzikeilta.

- Kansallisen islamilaisen liikkeen Jumbish-i-Milli Islamin perusti entinen kommunistijohtaja kenraali Abdul Rashid Dostum, vuonna 1991. Ryhmää koostuu pääosin maan pohjoisosan uzbekeista.

- Yhtenäisyyspuolue Hezb-i-Wahdat on Karim Khalilin johtama Iranin tukema kahdeksan shiia-muslimiryhmän yhteenliittymä Hazarajatin alueella.

- Islamilaista unionia Ittehad-i-Islamia johtaa sauditaustainen, entinen islamilaisen lain professori, pataani Abdurrah Rasul Sayyaf.

- Valvovan liittohallitusryhmän Jamiat Shura-i-Nazariajohti sen perustaja syyskussa murhattu Ahmad Shah Masood. Masood tuli lännessä hyvin tunnetuksi luotsatessaan sissejä Neuvostoliiton miehityksen aikana.

Masoodin saatua surmansa muutama päivä ennen syyskuun 11. päivän iskuja, johdon otti käsiinsä kenraali Mohammed Fahid.

Fahid johti tiedustelupalvelua kommunistihallinnon kaaduttua 1992.

* Kunisgasmielisten 11 henkilöä edustivat syrjäytettyä 87-vuotiasta kuningasta Muhammed Zahir Shahia. Shah on pataani.

* Peshawarin ryhmän 5 edustajaa edustivat Pakistanin tukemia maanpaossa eläviä pataanijohtajia.

* Kyproksen ryhmän 5 edustajaa edustivat Iraninin tukemaa hazarojen vähemmistöä, joista suuri osa elää maanpaossa Pakistanissa sekä entistä sotapäällikköä Gulbuddin Hekmatyaria.

* Talibaneja ei kutsuttu mukaan kokoukseen.

Istunnoissa ei ollut YK-sovittelijoiden lisäksi mukana muita ulkopuolisia.

YK ja EU-maat yrittivät välttää holhoavaa asennetta suhteessa Afganistanin tulevaan hallintoon. Siksi myös Yhdysvallat oli kokouksessa mukana vain tarkkailijana.

YK:n pääsihteerin Kofi Annanin mukaan afganistanilaisten on tehtävä itse tulevaisuuttaan koskevat päätökset, kansainvälinen yhteisö voi toimia vain avustavassa roolissa.

Reuters, AFP, AP, YLE24