Rauhankehitys on kiinni monesta seikasta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Bonnissa neuvotellaan Afganistanin YK-valtuutetun Lakhdar Brahimin viisikohtaisen suunnitelman pohjalta.Brahimin suunnitelman mukaan väliaikainen hallinto ja parlamenttia vastaava loya jirga ottaisivat aluksi ohjat käsiinsä.

Seuraavana tavoitteena on keväällä muodostettava siirtymäajan hallitus, jonka nimeämä laajennettu edustajakokous säätää muutaman vuoden kuluessa perustuslain ja järjestää vapaat vaalit.

Brahimi korosti YK:n linjan mukaisesti, että mikäli rauha syntyy vieraiden valtioiden ehdoilla se ei kestä.

Valtuuskunnat sopivat kokouksen alussa noudattavansa tiukkaa neuvotteluaikataulua.

Torstaina neuvotteluissa edettiinkin harppaus eteenpäin, kun Pohjoinen liitto ja kuningasmieliset sopivat väliaikaishallinon perustamisesta Afganistaniin.

Lauantaina syntyi esitys uudesta, tosin aiottua pienemmästä väliaikaishallinnosta, jonka on tarkoitus luotsata maa kohti tulevia vaaleja.

Myös neuvotteluissa mukana olevat kaksi pienempää ryhmää näyttivät olevan väliaikaishallinnon perustamisen takana.

Myös YK on hyväksynyt muutetun suunnitelman pienemmästä hallinnosta.

Sunnuntaina YK on antoi valtuuskunnille ehdotuksensa Afganistanin väliaikaishallinnosta. Ehdotuksen mukaan 20 - 30 hengen komitea johtaisi maata puoli vuotta.

Lisäksi nimitettäisiin korkein oikeus ja 21 jäsenen riippumaton komitea, joka kutsuisi koolle perinteisen heimojohtajien kokouksen. Se pohjustaisi uutta, kaksivuotista väliaikaishallintoa.

YK:n edustajat toivovat, että päätös hallituksen tulevista jäsenistä syntyy maanantaihin mennessä.

YK uskoo, että Afganistan-valtuutetulla Lakhdar Brahihimilla on keskeinen rooli sovun aikaan saamisessa.

Neuvottelujen onnistuminen ei vielä takaa rauhankehitystä

Professori Jaakko Hämeen-Anttila arvioi torstaina Aamu-tv:ssä rauhankehityksen riippuvan paljolti pataaneista. Talibaneista suuri osa on pataaneja ja nyt kysymys onkin siitä, onko maan hallinnosta päättävissä ryhmissä riittävästi mukana tätä enemmistöä.

Hämeen-Anttilan mukaan neuvotteluiden lopputulos ei vielä ole tae rauhasta.

- Todellinen valta maassa on sotilaskomentajilla, jotka eivät joukoistaan luovu. Suurin ongelma on se, miten hallitus saa auktoriteettiaseman. Todennäköisesti välillä asioita tehdään hallituksen ehdoilla ja välillä ei.

Pohjoinen liitto ilmoitti torstaina, vastoin aiempaa kantaansa, saattavansa hyväksyä kansainvälisten joukkojen tulon Afganistaniin. Muut ryhmät ovat kannattaneet joukkoja yksimielisesti.

Pohjoinen liitto asettaisi joukkojen tulolle kuitenkin ehtoja.

Se haluisi luultavasti valvoa niiden toimintaa ja toivoo, että joukot koostuvat rauhanturvaajista. YK:n mukaan taas rauhanturvaajat eivät sovi maan väkivaltaisiin oloihin.

Myös venäläisten joukkojen mahdollinen läsnäolo nähdään ongelmallisena, maiden välillä vallinneen sodan vuoksi.

Reuters, AFP, AP, YLE24