Kalan syönti ehkäisee eturauhassyöpää?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Rasvaisten kalojen kuten lohen ja silakan syöminen voi vähentää riskiä sairastua eturauhassyöpään. Ruotsalaistutkimuksen mukaan miehillä, jotka eivät syö kalaa on 2 - 3 kertaa suurempi riski sairastua kuin rasvaisten kalojen syöjillä.

Kalan vaikutus perustuu sen omega-3-rasvahappoihin.

Lääketieteellisessä aikakauslehdessä The Lancetissa julkaistussa tutkimuksessa oli mukana lähes 6 300 ruotsalaismiestä, jotka olivat tutkimuksen alkaessa keskimäärin 56-vuotiaita.

Tutkittavien elämäntapoja ja ruokavaliota seurattiin kyselylomakkeella. Kolmenkymmenen vuoden kuluttua heidän kuolleisuuttaan ja eturauhassyöpään sairastuvuuttaan selvitettiin syöpärekisterin ja väestötietojen avulla.

Tutkijat pitävät todennäköisenä, että juuri rasvaisen kalan syönnillä on yhteys vähentyneeseen riskiin sairastua eturauhassyöpään.

Kalan syönnistä apu myös masennukseen?

Kala on osoittautumassa lääkkeeksi myös masennusta vastaan. Kalan syönnin ja masentuneisuuden yhteyttä on selvitetty mm. Kuopion yliopistossa.

Pohjoissavolaisilta tiedusteltiin heidän kalansyöntitottumuksiaan ja mielialaansa. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että kalaa kaksi kertaa viikossa tai useammin syövillä masennusta esiintyi vähemmän kuin kalaa harvemmin syövillä.

Rasvaisen kalan sisältämät omega-3-rasvahapot ovat nykytiedon mukaan elintärkeitä keskushermoston solukalvojen toiminnalle.

Kun solukalvolla on omega-3-rasvahappoja, informaatio solusta ulos ja solun sisään onnistuu paremmin. Kun tieto siirtyy paremmin, myös mieliala on parempi.

Ylen ympäristötietopalvelu