Kandaharin liepeillä ankaria taisteluja

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Afganistanissa talibaneja vastaan taistelevat pataanijoukot ilmoittavat vallanneensa puolet eteläisen Kandaharin kaupungin lentokentästä. Talibanit tekevät kuitenkin kiivasta vastarintaa ja taisteluja on kuvattu ankariksi.

Aiemmin maanantaina kentän arveltiin joutuvan kokonaan opposition haltuun vielä päivän aikana.

Kandahar on talibanien viimeinen tukikohta ja Taliban-joukkojen kerrotaan tekevään kiivasta vastarintaa pataanikomentaja Gul Aghan joukoille. Yhdysvallat on tukenut pataaneja pommittamalla lentokentän ympäristöä.

Ainakin kahden siviilin kerrotaan kuolleen tuoreimmissa taisteluissa. Myös toistakymmentä talibania on saanut taisteluissa surmansa.

YK:n mukaan tuhannet siviilit ovat paenneet Kandaharista Pakistanin puolelle.

Oppositiojoukot yhteenotoissa pohjoisessa?

Marraskuussa Afganistanin oppositiojoukkojen haltuun joutuneessa pohjoisessa Mazar-i-Sharifin kaupungissa raportoitiin maanantaina satunnaista ammuskelua ja yhteenottoja.

YK:n mukaan kyse saattaa olla eri oppositioryhmittymien välisistä yhteenotoista. Tiedolle ei ole kuitenkaan saatu vahvistusta. Jos tieto pitää paikkansa, se on tuorein osoitus eri etnisistä ryhmistä koostuvan opposition riitaisuudesta.

YK kertoo vetäneensä kansainväliset työntekijänsä pois kaupungista äärimmäisen epävakaan tilanteen vuoksi. YK:n mukaan taistelut uhkaavatkin avutustoimituksia alueella.

Yhdysvaltojen pommitusten kerrottiin maanantaina aiheuttaneen siviiliuhreja. Pakistanissa toimivan afgaanien uutistoimiston AIP:n mukaan lähes 60 ihmistä on kuollut pommituksissa Tora Boran alueella, lähellä Jalalabadia.

Paikallisen poliisipäällikön mukaan Yhdysvallat on pommittanut aluetta sunnuntaina ja maanantaina. Yhdysvallat epäilee Tora Boran luolastoaluetta yhdeksi Osama bin Ladenin piilopaikoista.

AIP:n mukaan noin 20 USA:n erikoisjoukkojen sotilasta on saapunut itäiseen Jalalabadiin, mahdollisesti valmistelemaan maaoperaatiota Tora Boran alueella.

Lisää joukkoja Afganistaniin

Länsimaat ovat jälleen vahvistaneet joukkojaan alueella. Myöhään sunnuntaina Afganistanin naapurimaahan Tadzhikistaniin saapui noin 70 italialais- ja yhdysvaltalaissotilasta.

Jo aiemmin Pohjois-Afganistaniin Mazar-i-Sharifin lentokentälle saapui ranskalaisen merijalkaväen 58 miehen vahvuinen osasto, jonka tehtävänä on turvata kentän korjaustyöt.

Kenttä korjataan, jotta avustuslennot Afganistanin sisällä saataisiin vauhtiin. Kaikkiaan alueelle odotetaan vielä paria sataa ranskalaista.

AFP, Reuters, YLE24