Kemiran myynti Ruotsiin peruttiin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Valtio ei myy omistusosuuttaan Kemirasta ruotsalaiselle Dynealle. Kaupan peruuntumisesta huolimatta hallitus tutkii jatkossakin mahdollisuuksia Kemiran kehittämiseksi.

Valtioneuvosto päätti luopua kiistellystä hankkeesta ylimääräisessä istunnossaan ja presidentin esittelyssä maanantaina. Päätöstä ehdotti kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre.

Ratkaisua perusteltiin sillä, että hankkeen eduskuntakäsittely pitkittyi ja siitä käyty julkinen keskustelu aiheutti haittaa yhtiöiden toiminnalle.

Lisäksi todettiin olevan epävarmaa, tulisiko eduskunnan talousvaliokunta puoltamaan Kemiran myyntiä. Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta tyrmäsi kaupan omassa lausunnossaan talousvaliokunnalle jo pari viikkoa sitten.

Kaupan pelättiin tekevän lopun suomalaisesta lannoitetuotannosta. Edes Dynean viime viikolla tekemä ehdotus Kemiran lannoitetuotannon jättämisestä fuusion ulkopuolelle ei näytä muuttaneen tilannetta.

Valtio omistaa Kemirasta 56 prosenttia ja sillä on valtuudet vähentää omistusosuuttaan alle kolmasosan. Kauppa- ja teollisuusministeri Mönkäreen mukaan hallitus tulee jatkossakin tutkimaan mahdollisuuksia Kemiran kehittämiseksi.

Valtio olisi saanut fuusion kautta syntyneestä uudesta pohjoismaisesta kemianteollisuuden konsernista 34 prosentin omistusosuuden. Kaupasta valtio olisi saanut 100 miljoonaa euroa.

Pääjohtaja: Yhtiön tilanne selkiytynyt

Kemiran pääjohtajan Tauno Pihlavan mukaan kaupan peruuntuminen Dynean kanssa merkitsee tilanteen selkiytymistä. Hänen mielestään nyt voidaan keskustella tärkeistä linjauksista pääomistajan eli valtion kanssa.

Pihlava ei suoraan sanonut, oliko kaupasta vetäytyminen hyvä ratkaisu. Hän piti kuitenkin ratkaisua yhtiön kannalta ylipäätään tärkeänä.

Pihlavan mukaan yritysostoja on tulossa. Kasvua tavoitellaan etenkin paperi- ja sellukemikaaleissa, vedenpuhdistuskemikaaleissa sekä maaleissa. Yritysostot on kohdistettu juuri näihin aloihin.

Dynean hallituksen varapuheenjohtaja Stig Gustavson kertoo olevansa pettynyt Kemira-kauppojen kaatumiseen. Hänen mukaansa asiaan suhtaudutaan kuitenkin tyynesti.

Gustavson ei halunnut arvioida, mihin kauppa lopulta kaatui. Hän katsoo, että asia oli monimutkainen ja mukana oli liian monta tahoa.

Kemiran osake rajussa laskussa

Kemiran kurssi on ollut maanantaina jyrkässä laskussa. Yhtiön osake laski Helsingin pörssissä 25,30 prosenttia perjantain päätösluvuista ja päätyi 6,24 euroon eli noin 36,9 markkaan.

Kemira pyysi aiemmin päivällä Helsingin pörssiä lopettamaan kaupankäynnin yhtiön osakkeella, kun sen arvo oli laskenut aamun aikana yli neljä prosenttia.

Kaupankäynti alkoi jälleen iltapäivällä neljän tunnin tauon jälkeen. Yhtiön osake syöksyi heti yli 25 prosentin laskuun.

StarTel, STT