Harmaasta taloudesta miljardivahingot

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Harmaan talouden Suomelle aiheuttamat vahingot nousevat vuositasolla jopa 30 - 50 miljardiin markkaan (3,4 - 8,4 miljardia euroa). Vuonna 1994 luku oli noin 20 miljardia markkaa.

Vahinkojen kasvutahti on kiihtynyt taloudellisen nousukauden jälkeen, arvioi harmaan talouden vastaisen viranomaisyhteistyön kehittämisprojektin päällikkö Markku Hirvonen.

Väli-Suomen sanomalehtien haastattelema Hirvonen kaipaa epäkohtien korjaamista varten lisää voimavaroja viranomaisille ja lainsäädännöllistä apua.

Hänen mukaansa eniten talousrikosjuttuja poliisille on tuottanut verohallinto.

Perinteistä harmaata taloutta on eniten tavaroiden myynnissä kuluttajille sekä työvoimavaltaisilla aloilla aliurakka- ja alihankintaketjuissa.

Pahimmat harmaan talouden toimialat ovat tähän asti olleet rakennus-, ravintola- ja telakka-alat. Merkittävää kasvua on viime aikoina havaittu muun muassa autokaupassa ja korjaamotoiminnassa.

Hirvonen on lisäksi huolissaan sijoitustoimintaan liittyvistä epäkohdista. Hänestä ulkomaiseen sijoitustoimintaan liittyvää ilmoitus- ja tiedonantovelvollisuutta tulisi tehostaa.

Hän pitää ongelmana myös ulkomaalaisomistuksen kasvottomuutta, joka mahdollistaa muun muassa sisäpiiritiedon väärinkäyttämisen pörssikaupoissa sekä rahanpesun.

Sunnuntaisuomalainen, YLE24