Hautala voitti kiistan EU:n asepapereista

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) on voittanut viisi vuotta jatkuneen kiistan asevientipapereista. EY-tuomioistuin antoi asiasta päätöksen torstaina.

Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen mukaan EU:n ministerineuvoston olisi pitänyt harkita, voisiko ainakin osan asiakirjasta luovuttaa.

Oikeus katsoi, että jäsenmaita edustavan neuvoston on taattava mahdollisimman laaja avoimuus hallussaan pitämiinsä asiakirjoihin.

Hautala pyysi loppuvuodesta 1996 papereita EU-maiden aseviennin perusteista, mutta neuvosto kieltäytyi myöntämästä niitä. Se katsoi asiakirjan sisältävän "erittäin arkaluontoista tietoa", jonka julkistaminen haittaisi yleistä turvallisuutta ja voisi vahingoittaa unionin ulkosuhteita.

Myöhemmin Hautala nosti kanteen, kun hän pyysi erikseen pyytämäänsä raporttia tavanomaisten aseiden viennistä.

Tuomio oli paha takaisku neuvostolle ja Espanjan kaltaisille jyrkästi avoimuuteen suhtautuville jäsenmaille. Tuomioistuimen mukaan neuvosto ei saa järjestelmällisesti rajoittaa kansalaisten mahdollisuutta nähdä papereita. Samalla se korosti ihmisten oikeutta tutustua viranomaisten hallussa olevia asiakirjoja.

Oikeus katsoi, että Espanjan ja neuvoston ehdottomalla tulkinnalla poistettaisiin perusteetta oikeus tutustua tietoihin, jotka eivät sisälly salaamisen piirin.

Tavoite olisi voitu saavuttaa siten, että pyyntö olisi käsitelty ja poistettu sen jälkeen kertomuksesta kansainvälisille suhteille mahdollisesti haitalliset kohdat.

EY-oikeus meni torstaina jopa pitemmälle avoimuuden suuntaan kuin ensimmäisen asteen tuomioistuin. Sen tulkinnan mukaan neuvostolla olisi myös velvollisuus tutkia, voiko osaan asiakirjasta tutustua.

Itsenäisyyspäivänä annettu ratkaisu noudatti pitkälti tuomioistuimen julkisasiamiehen heinäkuussa antamaa ehdotusta.

STT