Suomalaiset törsäävät jouluostoksilla

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomalaiset käyttävät tänä vuonna joululahjoihin keskimäärin 1 700 markkaa. Näin koko joululahjapotin arvo on nousemassa noin 6,6 miljardiin markkaan. Joulun kulutusintoa tiedusteltiin viideltäsadalta suomalaiselta.

Kaupan keskusliitto arvioi marraskuussa, että kansalaiset käyttävät lahjoihin, ruokiin ja muihin joulutavaroihin neljä miljardia markkaa. Jos kuluttajat toteuttavat aikeensa, kaupan arvio ylittyy reippaasti.

Arvio joululahjoihin käytettävistä varoista perustuu Taloustutkimuksen viideltäsadalta suomalaiselta kysymiin tietoihin. Niiden perusteella 3,9 miljoonaa 15-74 -vuotiasta suomalaista aikoo käyttää lahjahankintoihin keskimäärin 1 691 markkaa.

Toimihenkilöt, johtavassa asemassa olevat ja yrittäjät aikovat hankkia lahjoja noin 2 040 markalla (343 euroa).

Viime vuoteen verrattuna selvästi eniten lisärahaa lahjoihin sijoittavat pohjoissuomalaiset ja keskikokoisissa kaupungeissa asuvat, mutta keskimääräistä enemmän myös Uudellamaalla ja muualla Etelä-Suomessa asuvat.

Myös vihreiden, vasemmistoliiton ja SDP:n kannattajat suunnittelevat ostavansa lahjoja viimevuotista enemmän, kun taas kokoomuksen ja keskustan kannattajat kertovat vähentävänsä lahjojen hankintaa.

Eniten hankintoja kaavailevat vähentävänsä maaseutumaisissa kunnissa asuvat, työväestöön itsensä lukevat, länsi- ja itäsuomalaiset sekä alle 160 000 markkaa (26 910 euroa) vuodessa ansaitsevat.

Taloustutkimus toteutti haastattelun Verkkouutisten toimeksiannosta. Tutkimuksen luottamusväli on +/- 3,5 prosenttiyksikköä.

STT