Al-Qaidan joukkoja vaaditaan antautumaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Osama bin Ladenin al-Qaida-joukkoja vastaan taisteleva liittouma on antanut al-Qaidan joukoille keskiviikkoaamuun asti aikaa antautua. Aiemmin liittouma julisti tulitauon Itä-Afganistanissa sijaitsevaan Tora Boraan, jonka luolissa al-Qaidan joukot ovat piileskelleet.

Al-Qaidan joukot ovat joutuneet ahtaalle heitä vastaan taistelevan liittouman ja Yhdysvaltain pommitettua Tora Boraa ankarasti viime päivinä.

Tiistaina al-Qaidan sotilaiden kerrottiin tarjoutuneen antautumaan sen jälkeen, kun heidät ajettiin ankarien taistelujen jälkeen pois Tora Boran luolista. Osa sotilaista on myös luovuttanut aseensa.

Liittouman mukaan al-Qaidan sotilaat ovat vetäytymässä kohti Kharotin solaa, jonka kautta pääsee Pakistaniin.

Pakistanin kerrotaan puolestaan keskittäneen joukkojaan Afganistanin vastaiselle rajalle estääkseen al-Qaidan joukkoja pääsemästä maahan.

Osama bin Ladenin ja talibanien hengellisen johtajan mullah Omarin kohtalosta tai olinpaikasta ei edelleenkään ole mitään varmuutta.

Bin Ladenin on uskottu piileskelevän Tora Borassa, mullah Omarin on puolestaan arveltu oleskelevan Kandaharin tienoilla.

Kandaharissa tuhat ruumista

Kansainvälisten avustusjärjestöjen mukaan Taliban-liikkeen viimeisen suuren tukikohdan, Kandaharin lentokentän ympäristöstä on löydetty liki tuhannen taistelijan ruumiit.

Ruumiiden suuri määrä johtunee pitkään jatkuneista raskaista pommituksista.

Pakistanilaislähteiden mukaan kaupungin taisteluissa olisi surmattu liki 200 talibanien puolella taistellutta arabisoturia.

YK-lähettiläs Brahimi Kabuliin

Kabuliin vierailulle saapunut YK:n erikoislähettiläs Lakhdar Brahimi on aloittanut keskustelut afgaanijohtajien kanssa maan tulevaisuudesta.

Brahimi on jo neuvottelu Afganistanin tulevan ulkoministerin Abdullah Abdullahin kanssa, mutta vielä ei tiedetä tapaako hän myös maan tuoreen pääministerin Hamid Karzain.

Afganistanin uuden hallituksen on määrä aloittaa toimintansa tämän kuun 22. päivä.

Vaikka hallitus ei ole aloittanut vielä edes toimintaansa, siinä mukana olevat kilpailevat ryhmät ovat jo alkaneet kiistellä ministeripaikkojen jaosta. Joidenkin ryhmien mielestä niitä on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti ministeripaikoista päätettäessä.

AP