Venäjän katulasten ahdinko kasvaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Venäjän katulasten määrä, joka väheni viime vuonna, on kääntynyt jälleen kasvuun, ja rikollisuus katulasten parissa on moninkertaistunut, sanoo sosiaaliasioista vastaava varapääministeri Valentina Matvijenko.

Monet katulapsista haistelevat liimaa

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan katulapsia on jo miljoona. Erityisesti heitä on houkutellut Moskova, ja Matvijenko kehottaakin viranomaisia tavoittamaan heidät rautatie- ja metroasemilta ja toreilta ennen kuin rikolliset ehtivät värväämään heidät joukkoihinsa.

Viime vuonna poliisi pidätti runsaat 30 000 rikoksista epäiltyä katulasta. Tämän vuoden tammi-lokakuussa pidätyksiä oli tehty jo 145 700.

Myös lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset ja lasten huumeiden käyttö ovat kasvussa. Lisäksi huolena ovat 360 000 lasta, jotka tosin asuvat vanhempiensa kanssa mutta laistavat koulunkäynnistä.

Poliisi on rekisteröinyt 242 000 laiminlyönneistä syytettyä vanhempaa, ja viime vuonna vanhemman oikeudet menetti 43 000.

Matjivenkon mukaan rahan puute on sosiaalityössä toki keskeinen ongelma, mutta puutteita on myös muun muassa järjestöjen yhteistyössä ja keskinäisessä työnjaossa.

AP