Al-Qaida ei aio antautua?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Osama bin ladenin al-Qaida-järjestön taistelijoiden ja sitä vastaan sotivien heimojoukkojen neuvottelut al-Qaidan väen antautumisesta ovat epäonnistuneet Itä-Afganistanin Tora Borassa. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP:lle Yhdysvaltain tukema afgaanikomentaja.

Verkko kiristyy

bin Ladenin ympärillä

Komentaja aikoo nyt jatkaa hyökkäystä.

Aiemmin heimojoukot olivat keskeyttäneet sotatoimet neuvottelujen ajaksi. Al-Qaidan joukoille oli annettu keskiviikkoaamuun asti aikaa antautua. Joidenkin tietojen mukaan uusi takaraja olisi asetettu torstaiaamuksi.

Tora Borassa arvellaan olevan noin tuhat etupäässä ulkomaista al-Qaidan taistelijaa.

Itse bin Ladenin ja talibanien hengellisen johtajan mullah Omarin kohtalosta tai olinpaikasta ei edelleenkään ole mitään varmuutta, mutta bin Ladenin uskotaan piileskelevän yhä Tora Boran luolastossa. Mullah Omarin arvellaan puolestaan oleskelevan Kandaharin tienoilla.

Rabbani luopuu nuristen vallasta

Afganistanin nimellinen presidentti Burhanuddin Rabbani lupaa tukea maahan valittua väliaikaishallitusta.

Rabbani aikoo luovuttaa sille vallan suunnitelmien mukaan joulukuun 22. päivä, tosin hieman nuristen.

Rabbanin mukaan väliaikaishallitus on muodostettu ulkomaiden painostuksesta. - Kun lähetimme valtuuskunnan Bonniin neuvottelemaan, emme lähettäneet heitä allekirjoittamaan mitään sopimusta, Rabbani huomautti keskiviikkona lehdistötilaisuudessa Kabulissa.

- Toivottavasti tämä on viimeinen kerta, kun ulkomaat puuttuvat Afganistanin asioihin, Rabbani jyrisi.

Rabbani toteaa tukevansa hallituksen pataanijohtajaa Hamid Karzaita. Muut ministerit häntä "huolestuttavat".

YK on pitänyt Rabbania maan presidenttinä. Maailmanjärjestö ei koskaan tunnustanut Taliban-liikettä maan lailliseksi hallitsijaksi, ei silloinkaan, kun Talibanin hallussa oli 90 prosenttia Afganistanin pinta-alasta.

"Bin Ladenilla ehkä ydinasemateriaalia"

Kaksi pakistanilaista ydintutkijaa on kertonut käyneensä Osama bin Ladenin kanssa laajoja keskusteluja ydinaseista sekä kemiallisista ja biologisista aseista.

Asiasta kirjoittaa Washington Post -lehti.

Tutkijoiden mukaan bin Ladenilla on saattanut olla hallussaan radioaktiivisia aineita.

Pakistanin viranomaisten mukaan keskustelut olisivat liikkuneet lähinnä "akateemisella" tasolla, eikä niistä olisi voinut olla konkreettista apua aseiden valmistamisessa.

Reuters, AP, Washington Post