USA iski taas al-Qaidaa vastaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltojen koneet ovat jatkaneet iskujaan itäisen Afganistanin Tora Boran alueelle, jonka luolastoihin terrorismista epäillyn Osama bin Ladenin johtaman al-Qaida-järjestön taistelijat ovat linnoittautuneet.

Al-Qaidan taistelijoiden ja sitä vastaan sotivien heimojoukkojen neuvottelut al-Qaidan väen antautumisesta kariutuivat keskiviikkona.

Heimojohtaja Hazrat Alin mukaan al-Qaidan sotureille oli vielä annettu mahdollisuus antautua torstai-iltapäivään saakka paikallista aikaa, mutta takaraja umpeutui ilman merkkejä aseiden laskemisesta. Heimojoukkojen kerrotaan nyt valmistelevan hyökkäyksen jatkamista.

Afgaanijohtajat ovat koettaneet taivutella al-Qaidaa luovuttamaan Osama bin Ladenin ja hänen 20 lähintä miestään. Tavallisille sotureille sen sijaan on luvattu vapaa pääsy piiritetyltä alueelta.

Tora Borassa arvellaan olevan noin tuhat etupäässä ulkomaista al-Qaidan taistelijaa.

Bin Ladenin ja Talibanin hengellisen johtajan mullah Mohammad Omarin olinpaikasta ei ole tarkkaa tietoa.

Bin Ladenin on epäilty olevan Tora Borassa al-Qaidan joukkojen kanssa, mutta keskiviikkona yhdysvaltalainen Christian Science Monitor -lehti kirjoitti hänen paenneen Pakistaniin jo kymmenen päivää sitten.

Pakistan on vahvistanut joukkojaan maiden rajalla estääkseen al-Qaidan joukkojen pakenemisen alueelleen.

Reuters, AFP