Jari Vilénin gradusta jatkoselvitys

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen tekee jatkoselvityksen kansanedustaja Jari Vilenin (kok.) graduun liittyvistä epäselvyyksistä.

Vilenin työhön liittyvä epäily on Lajusen mukaan vakava, eikä lopullista kantaa voida ottaa käytettävissä olevan aineiston perusteella eikä myöskään asianosaisia kuulematta.

Sanomalehti Suomenmaa kertoi torstaiaamuna, että Vile'nin 45-sivuisesta kasvatustieteen gradutyöstä 27 sivua on lähes suoraa lainausta aiemmin julkaistusta Simon kirjasta. Havainnon olivat lehden mukaan tehneet esitarkastajat. Simon kirja on kuntahistoriikki.

Parhaillaan nimitystään uudeksi ulkomaankauppaministeriksi odotteleva Vile'n sanoi torstaina ottaneensa syytökset vastaan erittäin raskaasti, koska yksi hänen uravaihtoehtonsa on ollut tutkijan työ.

Hän kertoi miettineensä keskiviikkoaamuna ensimmäistä kertaa, onko politiikka kaiken tämän arvoista.

-Toivon, ettei tämä ole merkki siitä, että Suomeen olisi tulossa hyvin amerikkalaistyylistä politiikantekoa, Vilen sanoi. Vile'n ihmetteli asian esille kaivamisen motiiveja.

-Jos joku viesti on haluttu saada liikenteeseen, niin tällä tavoin se on saatu, hän pohti mahdollisia poliittisia tarkoitusperiä.

Asia selvitetään pikavauhtia

Jatkoselvityksessä yliopisto kuulee keskeisiä asianosaisia ja hankkii lausunnon kahdelta riippumattomalta, yliopiston ulkopuoliselta asiantuntijalta. Lausuntoja odotetaan vielä tämän vuoden puolella.

-Asiantuntijoiden nimiä emme kerro, jotta he saisivat työrauhan ja voisivat todella tehdä lausunnot riippumattomasti. Kerromme nimet, kun he ovat antaneet lausunnot, Lajunen sanoi torstaina iltapäivällä.

Lajunen teki aiemmin torstaina "sisäisen alustavan selvityksen", kun hänelle oli esitetty epäily, että Vile'nin vuonna 1989 hyväksytystä gradu-työstä olennainen osa on plagiointia. Lajunen kutsui palaverin koolle heti aamusta.

Koolle oli Lajusen mukaan kutsuttu ne henkilöt, jotka olivat saattaneet asian hänen tietoonsa ja ne virkamiehet, joille asia kuuluu. Henkilöt olivat yliopiston eettisen työryhmän puheenjohtaja, vararehtori Liisi Huhtala, Kajaanin opettajankoulutusyksikön päällikkö Juhani Suortti, toinen Vilenin opinnäytteen esitarkastajista Esko Kalaoja sekä juristit, yliopiston hallintojohtaja Hannu Pietilä ja Essi Kiuru.

Vilen perää motiiveja

Vilen ihmettelee opinnäytteestään nostettua kohua. Hänen mukaansa Simon kunnan koululaitosta koskeva työ on laadittu täysin senaikaisten ohjeiden mukaisesti.

Vilenin mukaan kaikki hänen työnsä lähteet on käyty tarkastajien kanssa avoimesti läpi ja merkitty näkyviin. Tämä koskee myös vuotta ennen ilmestynyttä Simon kunnan historiaa, jota on lainattu tutkielmassa.

-Olisin hyvin hämmästynyt, jos minun johtopäätökseni Simon koululaitoksen historiasta olisivat olleet toisenlaiset kuin ammattitutkijan.

Arvioitsijat ovat lausunnoissaan todenneet, että työn alkuosaa rasittavat yhtäläisyydet kunnan historiikin kanssa. Opinnäyte on kuitenkin katsottu hyväksyttäväksi.

-Se ei varmaankaan ole maailman paras, mutta ei myöskään tämänkaltaisen julkisuuden arvoinen.

Arvostelujärjestelmä kyseenalaiseksi

Vilen pitää asiaa erittäin ikävänä Oulun yliopistolle. Se asettaa hänen mielestään kyseenalaiseksi koko arvostelujärjestelmän.

-Voiko ohjaajien silloin tekemää arviointia tulkita uudelleen ajan kulumisen myötä, hän ihmetteli. Hän toivoi, että asia käydään läpi mahdollisimman nopeasti.

-Minä ainakin luotan edelleen Oulun yliopistoon ja sen tieteellisen työn tasoon. Arvostan myös yliopiston henkilökuntaa erittäin suuresti.

Vile'nillä on koossa aineistoa EU:n koulutuspolitiikkaa koskevaa väitöskirjaa varten. Gradukohu vaikuttaa hänen mukaansa siihen, että halu onnistua väitöskirjatyössä on entistä suurempi. STT