Turkki myöntää saaneensa apua Öcalanin jäljittämiseen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Turkin pääministeri Bülent Ecevit vahvistaa, että Turkki sai ulkomaista apua kurdijohtaja Abdullah Öcalanin jäljittämiseen. Kurdit ovat jatkaneet mielenosoituksia johtajansa vapauttamiseksi.

Ecevit sanoo Hurriyet-lehdessä, että vihje Öcalanin piileskelystä Kreikan Nairobin-suurlähetystössä tuli helmikuun 4. päivänä ulkomaalta. Ecevit ei kuitenkaan suostu nimeämään maata.

Lähteeksi on epäilty Israelin tai Yhdysvaltain turvallisuuspalvelua. Israel on kiistänyt syytöksen jyrkästi, mutta Yhdysvallat on sanonut vain, ettei se avustanut Öcalanin sieppaamisessa tai tuomisessa Turkkiin.

Kreikka moittii muita EU-maita

Kreikan pääministeri Costas Simitis arvostelee muita EU-maita selkänsä kääntämisestä Öcalanille ja vastuun sysäämisestä Kreikan harteille.

Uusi ulkoministeri Giorgios Papandreou myöntää Kreikan tehneen virheitä mutta korostaa, ettei Kreikka luovuttanut Öcalania vaan hänet siepattiin.

Kurdit jatkavat mielenosoituksia

Johtajansa vapauttamista vaativat kurdit ovat jatkaneet mielenosoituksia eri puolilla Eurooppaa ja Lähi-itää.

Kaakkois-Turkissa Kiziltepessä yksi ihminen kuoli ja viisi haavoittui, kun mielenosoittajat ja turvallisuusjoukot ottivat yhteen.

Romaniassa Bukarestissa poliisi hajotti mielenosoituksen kyynelkaasulla. Järjestäjien mukaan useita ihmisiä loukkaantui, minkä poliisi kuitenkin kiistää.

Perjantain suurin mielenosoitus järjestettiin Libanonissa Beirutissa, jossa 3 000 kurdia marssi parlamenttitalolle.

YK-rakennuksen ympärille piikkilankaa

Sveitsissä Bernissä joukko kurdeja valtasi perjantaina illansuussa FDP-puolueen toimiston ja otti kaksi panttivankia, mutta valtaus päättyi rauhallisesti Genevessä puolestaan YK:n päämaja on suojattu piikkilankaestein kurdimielenosoituksen varalle.

Myös Ruotsissa kurdit tunkeutuivat joiksikin tunneiksi YK:n pakolaisjärjestön toimistoon Tukholmassa ja sosiaalidemokraattien toimistoon Malmössä.