Heimotaistelijat kertovat vallanneensa koko Tora Boran

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Osama bin Ladenin johtamaa al-Qaida-verkostoa vastaan taisteleva heimoliittouma kertoo vallanneensa koko Tora Boran itäisessä Afganistanissa. Bin Ladenia ei kuitenkaan ole löydetty, eikä hänen olinpaikastaan edelleenkään ole tietoa, vaikka Yhdysvallat ehti jo sanoa toisin.

Heimoliittouman mukaan noin 200 al-Qaidan soturia on kaatunut ja 25 pidätetty. Satojen kerrotaan pakenevan kohti Pakistanin rajaa.

Myös Yhdysvaltain joukot etenivät aamulla Tora Boran luoliin ja tunneleihin, joissa bin Ladenin uskottiin olevan loukussa. Maajoukkoja tuettiin raskailla ilmapommituksilla. Alueelle on viime päivinä pudotettu sadoittain pommeja.

Ennen tätä päivää noin 50 al-Qaidan taistelijaa oli antautunut aseineen. Lisäksi al-Qaidan sotilaita oli kuollut jopa satoja, ovat Yhdysvaltain rinnalla taistelevat afgaanit kertoneet uutistoimisto Reutersille.

Kaikki kuolleet olivat tshetsheenejä, sanoi afgaanikomentaja Said Mohammad Pahlawan lauantaina. Hänen mukaansa tshetsheenit eivät mielellään antaudu.

Al-Qaidan miehille jo tekeillä vankileiri

Kandaharissa Etelä-Afganistanissa Yhdysvaltain merijalkaväki valmistelee jo vankileiriä vuorilla kiinni saatavia taistelijoita varten.

Pakistanissa taas vartioidaan rajaa al-Qaidan ja talibanien taistelijoiden varalta.

Maan viranomaiset kertovat pidättäneensä kolmisenkymmentä epäiltyä al-Qaida-taistelijaa, joiden epäillään päässeen pakoon Tora Borasta. Suurin osa pidätetyistä on jemeniläisiä.

Kaikkiaan Pakistanissa on pidätetty yli 300 ihmistä epäiltynä yhteyksesistä al-Qaidaan tai Afganistanin kaadettuun Taliban-hallintoon.

Radioviestin uskottiin vieneen bin Ladenin jäljille

Yhdysvallat uskoi bin Ladenin olevan vuorilla, koska kuluvalla viikolla saatiin poimittua hänen puhumakseen uskottu radiopuhelu itäisestä Afganistanista.

Puhelun ääntä on verrattu Bin Ladenin videopuheisiin. Nimettöminä pysyttelevien washingtonilaisviranomaisten mukaan puhuja oli varmasti bin Laden. Hän antoi puhelimitse käskyjä alaisilleen, kertovat yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet.

Perjantaina Yhdysvaltojen tukemat afgaanitaistelijat sanoivat löytäneensä Tora Borasta luolan, jossa Osama bin Laden oli vastikään piileskellyt.

Yhdysvallat on luvannut 25 miljoonaa dollaria eli 166 miljoonaa markkaa bin Ladenin kiinniottajalle. Afganistanin Taliban-liikkeen uskonnollisesta johtajasta Muhammad Omarista on luvassa kymmenen miljoonaa dollatia, yli 66 miljoonaa markkaa.

Reuters, AFP, AP, Yle24