Madagakarin köyhyyden ratkaisu lehmissä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Madagaskarin presidentinvaalien keskeiseksi kysymykseksi on noussut perinteinen pitkäsarvinen zebu-karja. Sen hoitoa kehittämällä voitaisiin löytää ratkaisu maaseudun vakavaan köyhyysongelmaan, sanovat asiantuntijat.

Presidentti Didier Ratsirakan haastaja miljonääri Marc Ravalomanana on luvannut vastata maaseudun köyhyysongelmaan. Maanviljelijät muodostavat 80 prosentin enemmistön 15-miljoonaisesta väestöstä.

Monin paikoin ainoat tulonlähteet ovat zebut ja riksakuljetukset. Asiantuntijoiden mukaan maaseutua auttaisi parhaiten maanviljelyksen, ennen muuta karjankasvatuksen, kehittäminen.

Hallituksen mukaan Madagaskarin talous kasvaa tänä vuonna yli kuusi prosenttia, mutta hyöty jää kaupunkeihin, usein tekstiiliteollisuuteen.

Ravalomanana valittiin Antananarivon pormestariksi vuonna 1999. Sen jälkeen häntä on kiitetty tiestön ja jätehuollon ajanmukaistamisesta. Maaseudulla kuitenkin eletään pääosin samalla tavoin kuin satoja vuosia sitten. Maaseutuväestön keski-ikä on noin 55 vuotta.

Yksi Ravalomananan vaalivalteista maaseudulla on se, että hän on itsekin viljelijän poika. Toisaalta viljelijät ovat suhtautuneet epäluuloisesti molempien ehdokkaiden lupauksiin.

Yli 20 vuotta presidenttinä ollut Ratsirakaa arvostelijat pitävät sekä korruptoituneena että kyvyttömänä tehtäväänsä.

Reuters