Intia: Pakistan tiesi parlamentti-iskusta ennalta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pakistanin tiedustelupalvelu tiesi Intian parlamenttiin tehdystä iskusta etukäteen, arvioi Intian poliisi. Torstaisessa iskussa kuoli 13 ihmistä, viimeinen heistä menehtyi vammoihinsa sunnuntaina sairaalassa. Kaikki viisi iskun tehnyttä sissiä kuolivat siinä itsekin.

Torstain parlamentti-iskussa kuolleet sissit olivat Pakistanin kansalaisia, Intia sanoo. Isku oli kahden pakistanilaisen, Kashmirin itsenäisyyttä ajavan sissiryhmän työtä.

Iskun jälkeen Intia pidätti neljä ihmistä ja kuulusteli useita muitakin.

Poliisin mukaan neljä pidätettyä ovat tunnustaneet auttaneensa iskun valmisteluissa. He ovat myös kertoneet, että Pakistanin tiedustelupalvelu oli kouluttanut heitä.

Epäillyt ovat myös sanoneet, että sissiryhmät Lashkar-e-Taiba ja Jaish-e-Mohammad olivat yhdistäneet voimansa iskua varten, ilmoittaa Delhi poliisipäällikkö Ajai Raj Sharma.

Suoraa yhteyttä Pakistanin johtoon ei ole tullut ilmi kuulusteluissa, Sharma myöntää. Hänen mukaansa tiedustelupalvelun ja sitä kautta Pakistanin johdon on kuitenkin täytynyt tietää aiotusta terrori-iskusta.

Intian poliisin kertomasta huolimatta sekä molemmat sissiryhmät että Pakistan ovat kiistäneet osallisuutensa itsemurhaiskuun.

Ryhmien mukaan Intia järjesti parlamentti-iskun itse oikeuttaakseen hyökkäykset Kashmirin alueen itsenäisyyttä ajaviin ryhmiin.

Välit Pakistaniin vain viilenevät

Intian ja Pakistanin välit ovat vuosia olleet huonot, ja parlamentti-isku on vain kärjistänyt tilannetta.

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf ehti jo ennen tiedustelupalvelun syyttämistä varoittaa Intiaa voimatoimista, jos Intia ylittää Kashmirin rajan etsiessään sissejä.

Noin kaksi kolmasosaa Kashmirista kuuluu Intiaan ja yksi kolmasosa Pakistaniin. Molemmat maat katsovat koko maakunnan kuuluvan itselleen.

Lisäksi maakunnassa vaikuttaa Intiaa vastaan sotivia pakistanilaisia muslimiseparatisteja, jotka haluaisivat Kashmirin itsenäistyvän.

Näiden aseellisten ryhmien tukemisesta Intia on syyttänyt Pakistania. Pakistan on kiistänyt väitteet ja ilmoittanut suovansa "vapaustaistelijoille" vain moraalista tukea.

Nyt Intia on vaatinut Pakistania lakkauttamaan iskuista syyttämänsä separatistiset sissiryhmät.

Musharraf taas on asettanut maansa sotavoimat hälytystilaan tilanteen takia.

Reuters, AFP, AP