Pisan kaltevaan torniin pääsee taas

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pisan kaltevuudestaan kuuluisa torni on avattu yleisölle kymmenvuotisten korjaustöiden jälkeen. Kaltevuutta on oikaistu 44 senttiä, mutta ihmissilmään torni on yhtä vino kuin ennenkin.

Pisan tornin pitkään vaienneet pronssikellot kuuluttivat lauantaina uutta aikakautta lähes 830-vuotiaan rakennuksen historiassa.

Uhkaavasti lisääntynyt kallistuma oli korjattu, ja torniin päästettiin jälleen yleisöä ihailemaan Toscanan punaisia kattoja ja kukkulamaisemaa 58 metrin korkeudesta.

Uutuuksia ovat kuitenkin 15 euron eli noin 90 markan pääsymaksu sekä se, että kerrallaan portaisiin päästetään kapuamaan vain 30 ihmistä.

Tornia alettiin rakentaa vuonna 1173 Pisan tuolloisen merimahdin kunniaksi. Kun kolmatta kerrosta muurattiin, huomattiin, ettei maaperä kestänyt tornin painoa vaan rakennus painui vinoon. Töitä jatkettiin hitaasti; torni tuli valmiiksi vasta vuonna 1360.

Marmoripintakin uusitaan

Vuosisatojen aikana yhä lisää kallistunut torni suljettiin vuonna 1990 korjauksien takia. Tuolloin ovi luvattiin avata taas muutaman vuoden päästä. Kesti kuitenkin yli kymmenen vuotta, ennen kuin rakentajat olivat varmistaneet tornin turvallisuuden.

Nykyisellään kaltevuuskulma on sama kuin vuonna 1838 eli 4,1 metriä. Asiantuntijoiden mukaan kestää lähes 300 vuotta, ennen kuin vinouma on yhtä suuri kuin vuonna 1990.

Seuraavaksi ryhdytään entistämään marmoripintaa, jotta YK:n kulttuurijärjestön Unescon maailmanperintökohteeksi listaama torni saisi arvoisensa asun. Marmorityö vaatinee yli 25 miljoonaa markkaa.

AP, DPA