Merimies-Unionin lakko ohi

Merimies-Unioni ja Bore-varustamo ovat sopineet työtaistelunsa. Valtakunnansovittelija Juhani Salonius ilmoitti tiistaina kello 21, että lakkolaiset palaavat töihin mahdollisimman nopeasti.

Osapuolet sopivat, että varustamo peruuttaa kiistan kohteina olleiden kahden aluksen henkilöstön irtisanomissuunnitelmat. Rettig-konsernin Bore-varustamo aikoi korvata Englannin kanaalissa liikennöivien kahden aluksen suomalaiset merimiehet filippiiniläisillä.

SAK:laisen Merimies-Unionin rahtilaivaliikennettä koskeva lakko uhkasi aiemmin laajentua jo koko maan satamia ja tavarakuljetuksia koskevaksi työtaisteluksi.

Unioni ulotti tiistaina työtaistelunsa Bore-varustamon ohella kaikkiin Suomen varustamoyhdistyksen kuivarahtialuksiin.

Tiistaina alkuillasta ainakin viisi rahtilaivaa oli jäänyt saarroksiin suomalaissatamiin. Näistä kaksi on Boren ja kaksi muiden varustamojen aluksia.

Tiistaina illansuussa liitto ilmoitti laajentavansa työtaistelun koskemaan myös suomalaisten matkustajalaivojen rahtiliikennettä. Tavaran lastauksen autokansille oli määrä loppua keskiviikkona kello 12.

Varustamoiden mukaan Merimies-Unioni oli laittomassa lakossa. Unioni taas on sitä mieltä, että Bore ja Suomen varustamoyhdistys ovat syyllistyneet työehtosopimusten rikkomiseen.

Varustamoyhdistyksen toimitusjohtaja Per Forsskåhl ei ymmärrä lainkaan unionin toimia ja sanoo Boren hoitaneen asiansa lakien ja sopimusten mukaisesti.

YLE24, STT