Kuluttajavirasto sulki Kalpalinnan

Kuluttajavirasto on kieltänyt Janakkalan Kalpalinnan Hiihtokeskukselta laskettelupalvelujen tarjoamisen jatkuvien vakavien turvallisuuspuutteiden takia. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun laskettelukeskus suljetaan Suomessa turvallisuuspuutteiden vuoksi.

Turvallisuudesta vastaavat viranomaiset huomauttivat Kalpalinnaa jo alkuvuodesta. Yhtiö lupasi tuolloin korjata puutteet. Marraskuussa ja joulukuussa tehdyissä uusintatarkastuksissa Kuluttajavirasto totesi, että korjaukset olivat edelleen tekemättä.

Viranomaisten tarkastuksessa Kalpalinnassa havaittiin vaarallisia, suojaamattomia jyrkänteitä. Kahden hiihtohissin poistumispaikalta oli vaara ajautua jyrkänteelle.

Kalpalinnan eräät siirtymärinteet olivat vaarallisia. Yksi siirtymärinne ohjautui ajotielle. Opasteet joko puuttuivat täysin tai olivat rikki.

Viranomaiset vetoavat määräyksessään tuoteturvallisuuslakiin, johon viranomaiset ovat yhteistyössä Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen kanssa laatineet laskettelukeskuksia koskevat vähimmäisvaatimukset. Kuluttajaviraston mukaan Kalpalinna ei täytä näitä vähimmäisvaatimuksia.

Kuluttajaviraston määräyksen mukaan Kalpalinnan on purettava kuluttajien kanssa tekemänsä kausi- ja hissikorttisopimukset. Määräystä tehostettiin uhkasakoilla.

Laskettelu Kalpalinnassa sallitaan, kun turvallisuuspuutteet on korjattu.

Kalpalinnan toimitusjohtaja Jarmo Kalpala yllättyi Kuluttajaviraston päätöksestä. Hänen mukaansa moitteet kohdistuvat osittain sellaisiin rinteisiin, joita ei ole avattu. Osa vaadituista korjauksista on hänen mukaansa jo tehty.

Kalpala arvelee, että hiihtokeskus voidaan avata viimeistään perjantaina, kun viranomaiset tekevät uuden tarkastuksen.

YLE24, STT