Okinawan koralliriutalle sotilaslentokenttä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Japani on päättänyt rakentaa Yhdysvaltain joukoille sotilaslentokentän Okinawan edustan koralliriutalle Nagon kaupunkiin. Hanketta ovat vastustaneet niin ympäristönsuojelijat kuin muutkin okinawalaiset, jotka haluavat Yhdysvaltain joukkojen lähtevän alueelta.

Uudelle kentälle aiotaan sijoittaa Yhdysvaltain laivaston helikopteritukikohta, jonka Yhdysvallat lupasi siirtää viisi vuotta sitten Ginowasta Okinawan keskiosasta asukkaiden valitettua melusaasteesta.

Okinawan kuvernöörin, paikallisten pormestarien sekä Japanin hallituksen edustajien muodostama komitea päätti siirtää kentän Nagoon huolimatta siitä, että kaupungin asukkaat vastustivat siirtoa vuonna 1997 järjestetyssä kansanäänestyksessä.

Japanin pääministerin Junichiro Koizumin mielestä siirto on kuitenkin paras käytettävissä oleva mahdollisuus. Hallitus on painostanut Nagon viranomaisia hyväksymään hankkeen muun muassa lupaamalla talousapua Okinawalle, joka on Japanin köyhin alue.

Okinawan aluehallitus ja Nagon viranomaiset ovat vaatineet, että Yhdysvalloille annettaisiin vain 15 vuodeksi käyttöoikeus uuteen kenttään. Yhdysvallat on pitänyt aikaa kuitenkin liian lyhyenä.

Uusi kenttä olisi kahden kilometrin pituinen ja tarkoituksena on käyttää ympäristöä mahdollisimman vähän vaurioittavia rakennustekniikoita. Ympäristönsuojelijoiden mukaan kenttä on silti tuhoisa alueen meriluonnolle.

Okinawalaisten ja Yhdysvaltain joukkojen välit ovat olleet muutoinkin pitkään kireät, sillä paikallista väestöä ovat suututtaneet Yhdysvaltain tukikohdan tuomat melu, saasteet ja rikollisuus, etenkin sotilaita vastaan esitetyt syytökset raiskauksista ja sukupuolisesta ahdistelusta.

Okinawalaiset ovatkin toistuvasti vaatineet Yhdysvaltain tukikohdan supistamista. Okinawan maa-ala on alle prosentin koko Japanin maa-alasta, mutta sinne on sijoitettu 26 000 Japanissa olevista 48 000 Yhdysvaltain sotilaasta.

Reuters, AP